09 sep - 16:37 Haaksbergen - aangepast om 16:38

Een halve eeuw stichting Groot Scholtenhagen

Muziekmiddag 18 september bij koepel Scholtenhagen

HAAKSBERGEN – Stichting Groot Scholtenhagen bestaat vijftig jaar. Dat jubileum wordt zondagmiddag 18 september opgeluisterd met een muziekmiddag op het Scholtenhagen. Bezoekers kunnen van 14 tot 19 uur luisteren naar optredens van de Haaksbergse Harmonie, het befaamde dweilorkest Les Miezerables en de tienmansformatie The Elstars. De muziekmiddag is bij de muziekkoepel. Bij slecht weer wordt uitgeweken naar zalencentrum Het Hagen. De toegang is gratis.

Stichting Groot Scholtenhagen wil het vijftigjarig bestaan niet geruisloos laten passeren. Het Scholtenhagen is een begrip in Haaksbergen. Het is een groot sport- en recreatiepark. Sporten op het Scholtenhagen kan bij HSC’21, vv Haaksbergen, atletiekvereniging AVH, Haackey, HSV, zwemclub Scholtenhagen, tennisclub Haaksbergen, IJSCH en de Haaksbergsche Schutterij. Ook het IVN, kinderopvang Bloesem, Weeink uitvaartzorg, steakhouse Buffalo Bill en zalencentrum Het Hagen zijn er gehuisvest. Kinderen kunnen er zich vermaken bij de kinderboerderij.

Ooit was het Scholtenhagen een landgoed. Willem Hendrik Jordaan kocht een deel van de grond en maakte er een park van. De mede-eigenaar van de gelijknamige textielfabriek vond dat arbeiders met hun gezinnen daar moesten kunnen ontspannen op hun vrije zondag. Jordaan liet bij zijn overlijden het landgoed na in een stichting. Zo ontstond in 1902 stichting Scholtenhagen. Het was een geschenk aan de bevolking van Haaksbergen. In het park is nog steeds, als eerbetoon aan de schenker, een borstbeeld van hem te zien.

In de jaren zestig van de vorige eeuw werd de behoefte aan sportvelden echter steeds groter. Haaksbergen kreeg meer inwoners. Door de inbreng en aankoop van gronden kreeg het gemeentebestuur een grotere rol in de nieuwe organisatie. De kinderboerderij werd gerealiseerd en de bergingsvijver aangelegd. Ook kwamen er extra sportvelden en accomodaties voor de verenigingen. Het Scholtenhagen was geen parkje meer, maar werd een groot sport- en recreatiepark. De naam Groot Scholtenhagen was toepasselijker. In 1972 werd het nieuwe grotere landgoed ingebracht in de nieuwe stichting Groot Scholtenhagen. “Stichting Groot Scholtenhagen bestaat nu dus vijftig jaar. Daar willen we met een mooie muziekmiddag graag aandacht aan schenken”, zegt Laurens Waning namens de stichting. Lees volgende week meer in deze krant over de muziekmiddag op zondag 18 september.