22 jan - 12:00 Haaksbergen - aangepast om 10:25

Een rijke historie van 100 jaar O&K in boekvorm

HAAKSBERGEN – Odink en Koenderink bestaat zaterdag 1 februari 100 jaar. Oud werknemer Gerard Hofste op Bruinink schreef er een boek over dat  op de dag van de honderdste verjaardag in de kantine van de fabriek aan de Parallelweg zal worden gepresenteerd.

Hofste op Bruinink is onder meer bekend van een lange serie historische kalenders die hij namens de Historische Kring samenstelde en verleende bovendien zijn medewerking aan meerdere boeken. Het boek over 100 jaar Odink & Koenderink komt nagenoeg volledig van zijn hand. Het 164 pagina’s tellende document bevat veel informatie en talloze bijzondere  foto’s uit alle periodes van het bedrijf. ,,Voor oud werknemers is het allemaal zeer herkenbaar”, vertelt onze plaatsgenoot die zelf van 1963 tot 1995 werkzaam was op de afdeling verkoop projecten. ,,Van de oud-directeuren mocht ik zoveel in de archieven snuffelen als ik wilde. Daar heb ik dankbaar gebruik van gemaakt en het was heel leuk om te doen.” De schrik zat er best in toen O&K onlangs bekend maakte uit Haaksbergen te vertrekken. Tot grote opluchting van niet in de laatste de mensen met enig historisch besef, zoals Hofste op Bruinink, betrekt een ’opvolger’ het karakteristieke bedrijfspand en blijft de naam Odink en Koenderink bestaan. ,,Dat is geeft nog enige genoegdoening en een voldaan gevoel als volgende week zaterdag de presentatie is op exact de honderdste verjaardag. Het was wel heel wrang geweest als uitgerekend in zo’n jaar deze hele fabriek leeg is komen te staan.”

De presentatie duurt van 10.30 tot ongeveer 13.00 uur en wordt gehouden in de kantine van het bedrijf. Alle ex-werknemers zijn hiervoor uitgenodigd.

Foto: Gerard Hofste op Bruinink met een van de kalenders die hij voor de Historische Kring maakte. Volgende week zaterdag wordt zijn boek 100 jaar Odink & Koenderink gepresenteerd.