08 mei - 12:03 Haaksbergen - aangepast om 21:05

Een slaapkamer die u ‘s nachts de weg wijst 

Lang-zult-u-wonentips!

Wat is Lang zult u wonen?

Lang zult u wonen is een bewustwordingscampagne die erop gericht is inwoners vroegtijdig aan te zetten tot het aanpassen van hun woning, zodat ze langer thuis kunnen blijven wonen. Allerlei gemeenten zijn aangesloten bij dit initiatief, óók de gemeente Haaksbergen. Op haaksbergen.langzultuwonen.nl kunt u hierover meer lezen.

Komende weken tips

Woont u prettig in het huis en de buurt waar u nu woont? En zou u daar nog lang willen blijven wonen? De gemeente Haaksbergen geeft u graag tips en informatie over wat u kunt doen om uw huis nu al veiliger en comfortabeler te maken met het oog op uw oude dag. De afgelopen weken vond u in GemeenteNieuws voor elke ruimte in uw huis handige tips. Deze week: de slaapkamer.

 

Verlichting die automatisch aangaat zodra u uit bed stapt. Zo maakt u uw partner niet wakker en voorkomt u dat u struikelt. Of met een tablet alle lampen en de verwarming uitdoen in huis als u al in bed ligt. Ook in uw slaapkamer kan het vaak een stuk handiger. Lang zult u wonen zet graag de tips voor u op een rij.

Probeert u ook altijd zo geruisloos mogelijk het bed uit te sluipen, zodat u niemand wakker maakt? Liefst natuurlijk zonder het licht aan te doen? Heel begrijpelijk, maar niet zonder risico’s. Veel valpartijen gebeuren op die manier. U bent nog slaperig, het is donker en op de route naar het toilet komt u kleedjes tegen en misschien nog rondslingerende sloffen of kleding en voor u het weet komt u ten val. Met automatische verlichting in de slaapkamer die de vloer verlicht, wekt u uw partner niet, maar kunt u veilig en goed verlicht de weg naar het toilet of naar beneden vinden.

Maak het u gemakkelijk!

Een geprogrammeerde telefoon, met voorkeurtoetsen voor nummers die u vaak belt of die u in geval van nood kunt bellen. Naast uw bed geeft dat een veilig gevoel. U kunt ook denken aan een schuifdeur tussen slaap- en badkamer. Die neemt weinig ruimte in, u hoeft niet te duwen en te trekken en dus ook niet voor- of achteruit te bewegen. Ook met aankleden kunt u het zich gemakkelijker maken, bijvoorbeeld met zogeheten aankleedhulpjes. Of wat dacht u ervan om met een tablet alle lampen en de verwarming uit te doen in huis als u al in bed ligt? Het kan allemaal.

Andere aanpassingen

Als het gaat om veiligheid, is het ook aan te raden een rookmelder te plaatsen. Dit geldt eigenlijk voor iedere verdieping in huis, maar zeker op de plek waar u slaapt is het belangrijk dat de rookmelder goed hoorbaar is. Is het voor u of iemand in uw omgeving steeds moeilijker om de slaapkamer op de bovenverdieping te bereiken, dan kunt u overwegen een (trap)lift te laten plaatsen. Als u de ruimte heeft, dan kunt u de slaapkamer ook naar de begane grond verplaatsen.

Wooncoaches

Persoonlijk advies nodig? Maak dan een afspraak met de wooncoaches van Duurzaam (t)huis Twente in Haaksbergen. Naast adviezen over het energiezuiniger maken van uw woning kunnen zij u ook adviseren over langer zelfstandig en veilig wonen. U vindt de wooncoaches eens per twee weken op dinsdagochtend in het gemeentehuis van 10.00 tot 12.00 uur. Kijk voor meer informatie ook eens op www.duurzaamthuistwente.nl/haaksbergen. Een afspraak maken kan ook via 088 – 185 01 30.

Meer tips lezen? Kijk op haaksbergen.langzultuwonen.nl.