06 nov - 12:00 Haaksbergen - aangepast om 10:52

Een warm en veilig thuis voor pleegkinderen

Antoon Peppelman bezoekt pleeggezin

Onlangs zat wethouder Antoon Peppelman aan de (mega)keukentafel van de Haaksbergse pleegouders Joke en Reuben. Naast hun vier eigen kinderen biedt het stel een warm en veilig thuis aan twee pleegkinderen. Openhartig vertelt moeder Joke over het reilen en zeilen in hun gezin. “Ja, het kost nogal energie. Maar je krijgt er heel veel voor terug!”

Zo’n drie jaar geleden meldden Joke en Reuben zich aan als pleeggezin. Ze hebben zowel plekken voor langdurige pleegzorg als voor crisisopvang. “Waarom? Wat een moeilijke vraag!”, zegt Joke terwijl ze nadenkt. “Nou gewoon, we hebben veel ruimte, we hebben genoeg liefde en we willen heel graag een thuis bieden aan een kind. Mensen zeggen wel eens ‘wat bijzonder dat jullie dit doen’. Maar voor ons voelt dit niet als speciaal.” Tot hun keuze kwamen ze na goed overleg met hun eigen kroost (variСrend in leeftijd van 9 tot 15 jaar). “Onze kinderen hadden ООn voorwaarde: alleen pleegkinderen die niet ouder zijn dan onze jongste. Zij vinden het hartstikke leuk. Onze oudste dochter gaat volgend jaar zelfs de opleiding kinderopvang doen.”

Aanstekelijk lachje

“Kinderen die uit huis worden geplaatst hebben doorgaans een rugzakje”, vertelt Ans Wieland. Zij is pleegzorgbegeleider bij Jarabee en ondersteunt ook het gezin van Joke en Reuben. “Ouders kunnen in hun leven met zaken te maken krijgen waardoor onmacht optreedt en het ze niet lukt hun kind op te voeden. Vaak is sprake van psychische problematiek, alcohol- of drugsverslaving of een beperking. In het pleeggezin staat juist het kind centraal.” Joke knikt: “Kijken naar de behoefte van het kind, dat doen wij zeker.” Ze heeft de nog geen half jaar oude baby op haar schoot ondertussen zijn fles gegeven. “Hij komt uit een crisissituatie en woont sinds kort bij ons.” Met zijn buikje vol houdt het ventje zijn omgeving scherp in de gaten. Al die vreemde gezichten… Maar al gauw breekt er een aanstekelijk lachje door.

Waardering

“Geweldig dat er mensen zijn die dit doen. Dat verdient alle waardering”, vindt Antoon Peppelman. “Ik ben heel blij dat je ons een inkijkje hebt willen geven in jullie pleeggezin. Bij de gemeente schrijven we beleid, ook voor de pleegzorg. Ik kijk graag even in de praktijk of het beleid aansluit bij de dagelijkse werkelijkheid. Doen we de goede dingen of moeten we sommige zaken misschien aanpassen?”

Meer informatie over pleegouderschap is te vinden op www.jarabee.nl/pleegouders.

Foto: Wethouder Antoon Peppelman (links) met naast hem pleegmoeder Joke en pleegzorgbegeleider Ans Wieland.