12 jun - 12:00 Haaksbergen - aangepast om 14:21

Elektrische tandenborstel straks te repareren

HAAKSBERGEN – Repair cafés kunnen de komende jaren aan de bak nu de Europese Unie een plan heeft goedgekeurd van ‘recht  op reparatie’. Ook de techneuten in van ’t Gilde Haaksbergen kunnen de borst natmaken. Fabrikanten van elektrische apparaten moeten in de toekomst zo produceren dat apparatuur is te repareren. De staatssecretaris dicht de lokale repair cafés daarin een belangrijke rol toe. ”We hebben het vernomen”, laat coördinator Leo Veldhuis van Repair Café Haaksbergen weten. ”Het is alleen nog te vroeg om te overzien wat dit in de praktijk voor ons gaat betekenen.” Per jaar wordt 35 miljoen ton aan repareerbare goederen bij het oud-vuil gezet. Een hoeveelheid die enorme impact op het milieu heeft. Het recht op herstel wordt gezien als één van de belangrijke stappen van het EU-plan om tegen 2050 een circulaire economie te bereiken met het oog op het stappenplan van de Green Deal om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. Met het plan hoopt de EU de afvalberg terug te dringen. ”Apparatuur is vaak niet te demonteren voor reparatie en dan wordt het weggegooid. Daar gaat het fout”, aldus Veldhuis. 

EU-Lidstaten, waaronder Nederland, moeten bij wetgeving gaan vastleggen dat goederen te repareren zijn. Daar wordt twee jaar voor uitgetrokken. Gevolg is dat de consument zich kan beroepen op zijn ‘recht op reparatie’. Bij Repair Café Haaksbergen vinden ze het uitstekende ontwikkeling in het teken van de verduurzaming. ”We bestaan in januari 10 jaar met het Repair Café en de Haaksbergenaren hebben ons steeds beter weten te vinden”, constateert Leo Veldhuis, een van de grondleggers van het Repair Café aan de Industriestraat. ”Onze vrijwilligers kunnen veel repareren. Maar er zitten altijd apparaten tussen die moeilijk of helemaal niet zijn te repareren. De fabrikant heeft het apparaat dan zo in elkaar gezet dat je niet anders kunt dan weggooien.”

 Boegbeeld
En dat gaat veranderen. Leo Veldhuis vindt het EU besluit voor het Repair Café Haaksbergen overigens mooi voor een thema in het kader van het 10-jarig bestaan, begin volgend jaar. ”De komende maanden zijn we druk om die mijlpaal vorm te geven. We proberen Martine Postma als boegbeeld van Repair Café International naar Haaksbergen te halen en dat kunnen  we dan wellicht combineren met het thema ‘recht op reparatie’.

 Vrijwilligers
Veldhuis benadrukt overigens dat de paniek niet is toegeslagen bij Repair Café Haaksbergen nu de EU heeft besloten tot regelgeving. ”Stel dat daar over 2 jaar wetgeving voor is, dan gaat er eerst nog een tijdje overheen voor de eerste te repareren goederen zich aandienen. Dat gaat dus via de weg der geleidelijkheid. Ook zullen we contact leggen met het landelijk Repair Café over de hierin te volgen richtlijnen. Tot we daar zicht op hebben zijn wij vooral bezig het aantal vrijwilligers op orde te houden.”