14:00 Haaksbergen - aangepast om 11:01

Fiets veilig in het verkeer

HAAKSBERGEN – Veiligheid in het verkeer is van groot belang, vooral nu de dagen wat korter worden en het ’s avonds eerder donker is.

U komt ze vast en zeker ook tegen fietsers zonder verlichting, maar liefst 38% van de fietsers heeft geen of geen goede verlichting. Hierdoor gebeuren vele ongelukken die eenvoudig voorkomen hadden kunnen worden. Maar liefst 17% van alle ongelukken had voorkomen kunnen worden door verlichting op de fiets. Dus Lichtjes, lichtjes, lichtjes. Je ziet ze nu overal! Toch zeker ook wel op jouw fiets? Val op en voorkom ongelukken.

Fietshelm is een hoofdzaak
Je hoort vaak dat senioren vaker betrokken zijn bij ongevallen met de (elektrische) fiets. Een van de oorzaken is dat men langer door kan fietsen als bv. 20 jaar geleden. Dit komt door de elektrische ondersteuning waardoor men veel langer mobiel kan blijven. Dit is erg positief voor de beweging en bewegingsvrijheid. Het is echter wel zo dat als je ouder wordt ook minder stabiel wordt en minder snel reageert en de kans op een val daardoor groter wordt. Daarom is het zeker te overwegen om een fietshelm te gaan dragen, dit geldt voor alle leeftijden. Een fietshelm is bedoeld om een fietser die betrokken is bij een ongeval, te beschermen tegen hoofd of hersenletsel. Een fietshelm is niet bedoeld om fietsongevallen te voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat bij een ongeval fietsers met helm ongeveer 60% minder kans hebben op ernstig, en ongeveer 70% minder kans op dodelijk hoofd of hersenletsel, dan fietsers zonder helm. Dit zet je toch aan het denken en overwegen om toch een fietshelm te gaan dragen. Bij wielrenners en mountainbikers is dit al jaren vanzelfsprekend.

Bron: Pot Tweewielers.