15 sep - 09:33 Haaksbergen - aangepast om 21:35

Gea Costeris op de bres voor Oeganda

‘Er ontbreekt van alles. Zelfs water is er amper.’

BUURSE – Gea Costeris slaat een nieuwe weg in. De inwoonster van Buurse zet zich in voor Oeganda. De allerarmste inwoners van dat land in Afrika kunnen op haar steun rekenen. Ze hoopt dat er binnenkort een waterput in gebruik kan worden genomen. Daarvoor zamelt ze geld in. “Dat is ontzettend belangrijk. Er is veel armoede in Oeganda. Helaas doen de autoriteiten in dat land er niet alles aan om dat te bestrijden”, constateert Costeris. Ze heeft onlangs een reis gemaakt naar Oeganda. In dat land wilde ze niet alleen op safari om wilde dieren te zien. “Ik hou ook van cultuur. Daarom wil ik meer zien.” In Oeganda maakte ze kennis met gids Anyakun Paul. Hij liet de inwoonster van Buurse afgelegen dorpen zien waar geen toerist komt. Costeris schrok. De armoede was enorm. “Kinderen met amper kleding en gezwollen buiken doordat er bijna geen eten is. Er ontbreekt van alles. Zelfs water is er amper. Dat wordt uit de grond gehaald. Het was vreselijk om te zien in welke ellende de mensen in de meest afgelegen dorpen leven”, zegt Costeris over de streek Karamoja in Oeganda.

Ook viel haar op dat er in dat land veel weeskinderen zijn. Het dak van een weeshuis was eraf gewaaid. Het stemde haar bedroefd. Costeris besloot de vervanging van het dak zelf te betalen. In Oeganda wist ze dat hulp aan de allerarmsten daar haar nieuwe missie zou worden. Nu wil ze dat concreet gestalte gaan geven. Er is een crowdfunding opgezet. Met de inkomsten hoopt ze dat er zo snel mogelijk een waterput gerealiseerd kan worden. “Dat is erg belangrijk. Want met water kunnen de inwoners van het dorp zelf groenten en fruit gaan kweken. Met een irrigatiesysteem kunnen ze hun eigen voedsel kweken. Zelf hebben Anyakun Paul en ik nog ergens anders fruit gekocht en naar dat dorp gebracht. Met de bananen, meloenen en ananas waren ze heel blij. Die hebben we met een jeep opgehaald. De afstanden daar zijn enorm en de de lagere overheden doen er niet alles aan om armoede tegen te gaan. De dorpen liggen zeer afgelegen”, zegt Costeris.

Er heerst hongersnood en rebellen hebben er misdaden begaan. Oeganda ging gebukt onder een burgeroorlog. Costeris weet dat haar inbreng een druppel op een gloeiende plaat is. Maar ze kan niet doen of er niets aan de hand is en er gelijktijdig kinderen sterven. Oeganda helpen is haar roeping geworden. “Ik wil hier in Nederland zoveel mogelijk steun bieden. Met een crowdfunding kunnen we al iets heel moois doen. Dat is de aanleg van een waterput. Ik heb wel meer ideeën, maar eerst moet die waterput er komen”, zegt ze. Costeris laat ook een halsketting zien. “Die heb ik van een dorpsoudste gekregen. Een halsketting is daar een heel dierbaar bezit.” Het was voor haar niet de eerste en laatste keer dat ze in Oeganda was. “Ik wil er later ook gaan kijken als de waterput er is. Anyakun Paul en ik blijven ons inzetten voor de armste inwoners van Karamoja. De bouw waterputten en een weeshuis realiseren: daar zetten we ons voor in.”

Costeris gaat haar raadszetel voor Team DAP opzeggen. Ze wil meer tijd vrijmaken voor Oeganda. “Maar ik blijf de fractie ondersteunen. Ik heb het lang gedaan en we hebben een goed team.”

Kijk voor de doneeractie https://ugandaprojects.org/nl/doneren/. Doneren op NL51RABO0129648949 t.n.v. G.J. Costeris kan ook.