09:57 Haaksbergen - aangepast om 09:58

Geef ieder kind een thuis, geen tehuis

HAAKSBERGEN – Zes miljoen kinderen wereldwijd wonen in een kindertehuis. Vóór de pandemie reisden naar schatting 10.000 Nederlandse vrijwilligers en stagiairs  – met de beste bedoelingen –  naar deze tehuizen. Ze komen daar om te helpen, maar brengen helaas juist schade toe aan de kinderen die er opgroeien. Het komen en gaan van vrijwilligers verergert hun hechtingsproblemen.

Op social media loopt daarom nu de campagne Wees Wijs, die jongeren bewust maakt van de negatieve effecten van vrijwilligerswerk en stages in kinderhuizen en hen informeert over verantwoorde opties. De vrijwilligerstest op weeswijs.nu helpt jongeren bij het vinden van vrijwilligerswerk dat écht bijdraagt aan lokale gemeenschappen.

Oproep 53 organisaties

Tegelijkertijd doet een breed scala van 53 ontwikkelingsorganisaties (o.a. Kerk in Actie en SOS Kinderdorpen), politieke jongerenorganisaties, particuliere initiatieven en vrijwilligersorganisaties een dringende oproep, die afgelopen week is gepubliceerd in het Nederlands Dagblad. Met klem vragen ze alle organisaties, kerken, initiatieven en individuen in Nederland: steun projecten die kinderen een thuis bieden, geen tehuis. Ze schrijven: “Het is tijd voor het zorgvuldig sluiten van weeshuizen. Voor het begeleiden van kinderen uit tehuizen naar een gezin of pleeggezin. En voor het voorkómen dat kinderen hun gezin kwijtraken. Want dat is mogelijk; dat laten duizenden initiatieven in alle landen van de wereld zien.”