10:19 Haaksbergen - aangepast om 10:19

Gelukwensen voor 101-jarige Gerda Holtkamp

Ze is geboren in Lonneker op 15 juni 1920. Afgelopen dinsdag werd Gerda Holtkamp-Hoenink 101 jaar. Een échte mijlpaal vindt burgemeester Rob Welten. En dus ging hij op de koffie bij de jarige in verpleeghuis Wiedenhof, waar ze al twee jaar woont. Gezellig aten ze samen een taartje.

Het moest vorig jaar een geweldig eeuwfeest worden voor Gerda Holtkamp. Zoon Jan (73), die in Canada woont, en dochter Ineke uit Australië zouden, samen met hun kinderen, overkomen voor haar honderste verjaardag. Corona was de grote spelbreker. Er kon he-le-maal niets. Wat een teleurstelling voor iedereen. Maar de hoofdpersoon berustte erin. “Tsja, wat zul je eraan doen?” Ook dit jaar geen overzeese familie op verjaardagsvisite. Wel haar oude buren uit Twekkelo en Usselo die haar trouw blijven bezoeken. En burgemeester Rob Welten die haar feliciteerde namens de gemeente. Want al woont haar kroost ver weg, naar Gerda Holtkamp wordt omgekeken. Gewoon, omdat ze zo’n aimabel mens is.

Fan van Jannes

De eerste 28 jaar van haar leven bracht ze door op de boerderij aan de Veendijk in haar geboortedorp. Na haar huwelijk met Henny Holtkamp verhuisde ze naar diens boerenbedrijf in Twekkelo. Een zoon en een dochter kregen ze samen. “Twee kinderen, toen was het genoeg”, aldus de jarige. Haar hele familie staat in fotoformaat bijeen op een tafeltje. Ze glimlacht bij een vergeeld kiekje van haar jeugdige tweetal. Ineke in haar zondagse jurkje, krullen in d’r haar. Jan in een pofbroek met bretels. En verder staan er gezinsfoto’s uit Canada en Australië. “Leuk vind ik het niet dat ze zó ver weg wonen. Maar het is niet anders.” Gerda Holtkamp heeft het leven leren aanvaarden zoals het komt. Ze haalt plezier uit kleine dingen. Een gezellig gesprek, een potje Mens-erger-je-niet, een sjaal breien, natuurfilms kijken. Skypen met Jan en Ineke. Brood eten in de tuin van Wiedenhof. En ze houdt erg van muziek. “Vooral Jannes vind ik mooi.”