12:00 Haaksbergen - aangepast om 11:48

Gelukwensen voor 103-jarige Mine Veldhuis-Lammers

Rob Welten bezoekt oudste inwoner van Haaksbergen

“Tot volgend jaar!” Zo namen Mine Veldhuis-Lammers en Rob Welten op 16 maart 2022 afscheid van elkaar. Afspraak = afspraak. En dus aten de inmiddels oudste inwoner van Haaksbergen en de burgemeester op haar 103e verjaardag opnieuw gezellig een taartje samen. In Het Saalmerink, waar ze woont.

De wieg van Mine Lammers (de Pruike) stond in ’t Zwatte Laand, aan de huidige Zieneschstraat. Ze was de jongste van acht kinderen. Makkelijk was haar leven niet altijd. Maar dat ze een vrouw met veerkracht is, heeft de tijd wel geleerd. In 1946 trouwde ze met Herman Veldhuis (’n Dekker), een timmerman uit De Hoeve. Samen kregen ze vier kinderen: Johan, Harry, Marita en Paul. Met al haar ijver zorgde Mine voor haar gezin en voor de huishouding. Alles spic en span, alles onder controle. 

Als ik het beleven mag…
Inmiddels gaat ze al 33 jaar zonder echtgenoot Herman door het leven. Hem mist ze, zeker op een dag als vandaag. Ook het verlies in 2015 van zoon en huisgenoot Harry hakte er flink in. Maar Mine Veldhuis probeert er iets te maken. Ze zit in haar gemakkelijke stoel en is op haar paasbest gekleed. “Ja, want ik ben jarig!’, meldt ze triomfantelijk. “Wat een leeftijd hè, 103 jaar? Dat zou voor iedereen mooi zijn. Maar ja, je gaat wél steeds meer achteruit, met lopen, met horen en zien. En je hebt niet meer zo veel nieuws te vertellen.” Rob Welten knikt: “Dat begrijp ik. Maar ik denk dat er weinig mensen met zo’n hoge leeftijd nog zó kwiek zijn als u”, stelt hij. “Wat doen we… volgend jaar weer?”, vraagt hij voor hij gaat. De jarige schiet in de lach. “Dan is het 104 jaar. Dat zou wat zijn. Maar als ik het beleven mag, ja!”