09 jul - 14:00 Haaksbergen - aangepast om 16:06

Grietje Selderhuis-de Jong viert haar eeuwfeest

Locoburgemeester Scholten op verjaardagsvisite

“Ach, 100 jaar worden, het gaat vanzelf”, liet Grietje Selderhuis-de Jong weten. Woensdag 3 juli vierde ze haar eeuwfeest. Locoburgemeester Jan-Herman Scholten zette de 100-jarige in de bloemetjes. En zij trakteerde hem op taart.

“Niet álles kan ik me goed herinneren. Maar ja, er is ook zó veel gebeurd in al die jaren”, verontschuldigt Grietje Selderhuis zich. Hoewel bedlegerig heeft ze nog plezier in het leven. “Ik wil er nog wel een poosje bij blijven, hoor!”, verzekert ze Jan-Herman Scholten. Ze vertelt dat haar wieg in Steenwijk stond, bijna het noordelijkste puntje van Overijssel. Ze groeide er op met drie zussen en één broer. “Zestien was ik toen de oorlog uitbrak. Op 10 mei 1940. Kijk, dat weet ik nog! Ik ging toen werken als coupeuse in een atelier waar ze maatkostuums voor heren maakten.” 

Handschoen
Na de bevrijding  leert ze dienstplichtig militair Ben Selderhuis kennen. Gelegerd in Steenwijk stond zijn bataljon op het punt van vertrek naar Indië. Met haar lief mijlenver van huis ontdekte ze dat ze zwanger was van hem. “We zijn getrouwd, met de handschoen. En daarna is onze dochter Gees geboren.” Toen Ben Selderhuis terugkeerde uit de oost vormden ze eindelijk een echt gezin. Nóg twee kinderen kregen ze samen: Bennie en Alie. En vervolgens kwamen er zes kleinkinderen bij en acht achterkleinkinderen. “De kleinkinderen namen we vaak mee naar de camping in Diepenheim. Och, dat waren mooie tijden. Maar ja, ze worden allemaal groter he?”

Optimist
In 2014 moest ze weer afscheid nemen van haar Ben, dit keer voorgoed. Als geboren optimist wist ze zich er doorheen te slaan. “O ja, ik ben wel héél ziek geweest. Heb zelfs in de hospice gelegen. Maar dáár knapte ik weer helemaal op. Terug naar huis aan de Rossinistraat, wat ik het liefst wilde, kon niet meer. En nu woon ik in Het Saalmerink, waar ze goed voor me zorgen.” Ze maakt graag een praatje en houdt van mensen om zich heen. Op haar 100ste geboortedag genoot ze dan ook met volle teugen.