14:16 Haaksbergen - aangepast om 14:16

Groot crystal meth-lab opgerold in Boekelo: 30 tot 40 kilo aangetroffen, twee aanhoudingen

Boekelo/Enschede – Een arrestatieteam is donderdag 22 juli een groot drugslab binnengevallen in Boekelo. Twee personen zijn hierbij aangehouden.

De politie is tot in de nacht van vrijdag 23 juli bezig geweest met de ontruiming van het pand. Voor zover op dit moment bekend deed de politie donderdag aan het eind van de middag een inval in het bedrijfspand met een arrestatieteam.

Hierbij zouden twee verdachten zijn aangehouden. In het pand werd een groot drugslab aangetroffen. De politie is tot in de nacht bezig geweest met de ontmanteling van het drugslab.

Een grote hoeveelheid aan ketels, gasflessen, vaten en andere apparatuur is met behulp van grote trailers afgevoerd.

Het drugslab werd ontmanteld door de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO). Het LFO komt in actie als chemische stoffen een bedreiging zijn voor de omgeving. Daarnaast was ook het SEON aanwezig bij de ontmanteling. SEON is een bedrijf dat door overheden wordt ingehuurd om te helpen bij het ontmantelen van bijvoorbeeld drugslabs.

Als dit drugslab was ontploft, was de hele wijk meegegaan.’
Dat kregen geschrokken buurtbewoners donderdagavond te horen van de politie bij het oprollen van een zeer groot drugslab op bedrijventerrein De Plooy.

25 tot 30 mensen waren van halverwege de middag tot na middernacht bezig met de ontmanteling. Het ging om politie, brandweer, de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) en SEON. SEON is een bedrijf dat door overheden wordt ingehuurd om te helpen bij het opruimen van drugslabs. Een grote hoeveelheid gasflessen, vaten, ketels en andere apparatuur is met behulp van grote trailers afgevoerd.

Buurt mocht huis niet uit
Ze reden van die hoge cilinder­gas­fles­sen van 2 meter naar buiten, blauwe vaten met vloeistof, containers, dozen en heel veel zakken

Bewoner bedrijventerrein De Plooy
Voor zover bekend zijn twee aanhoudingen verricht. De buurt is ontzet over wat er is gebeurd. Tijdens de ontmanteling van het pand, werd hen gesommeerd binnen te blijven. Pandeigenaar Richard Groothold uit Hengelo zegt vanaf zijn vakantieadres dat hij erg is geschrokken. Sinds vier maanden verhuurde Groothold een deel van het bedrijfsverzamelgebouw aan een jongeman. „Hij zei dat het voor opslag was. Ik heb vaak door de ramen naar binnen gekeken. Dan zag ik alleen dozen en pallets. Niets verdachts.”

Regelmatig kwam de huurder met een bestelbusje. Opende de roldeur, reed naar binnen en de roldeur ging dan direct weer dicht. Aan een buurtbewoner vertelde de huurder dat hij een groothandel had in benodigdheden voor acrylnagels. Groothold, een buurman en de huurder dronken een maandje terug samen een biertje. „De huurder was tussen de 30 en 35 jaar, sprak Nederlands zonder accent. Het was een aardige vent.”

Groothold is sinds januari eigenaar van het pand en woont erachter. Hij verbouwt het bedrijfspand om er zijn timmerbedrijf in te vestigen. Groothold kocht het onroerend goed van de Hengelose familie Hertong, die een cateringbedrijf runde aan De Plooy. Buren zeggen dat ze nooit iets hebben gemerkt van duistere praktijken. Ook niet in het verleden. „We begrijpen er niets van. Het is hier altijd rustig. Maar ineens staat de hele straat vol met voertuigen. We zagen mannen met maskers op. Ze reden van die hoge cilindergasflessen van 2 meter naar buiten, blauwe vaten met vloeistof, containers, dozen en heel veel zakken.”

Brabants onderzoek
Het onderzoek naar het drugslab wordt geleid door de politie Brabant. Welke drugs in het lab werden gemaakt is niet bekend. In de loop van de dag komt de politie met meer informatie. Groothold is verbolgen dat de politie hem donderdagavond niet te woord wilde staan. „Ik was gealarmeerd door buren. Die liepen met de telefoon naar buiten en vroegen of iemand de eigenaar wilde spreken. Niemand reageerde.”

Groothold is van plan morgen terug te keren naar huis. De toegangsdeur naar het verhuurde gedeelte vertoont braaksporen. Het is het laatste pand in de doodlopende straat. De Plooy is een klein bedrijventerrein, vastgeplakt aan het dorp. Bij de entree aan de Windmolenweg staat garage Hulscher. Verderop in de straat zijn middelgrote en kleine bedrijven, met wat woonhuizen.

  

Bron: News United / TC Tubantia
Fotograaf: Dennis Bakker