12:00 Haaksbergen - aangepast om 10:59

Haaksbergsche Schutterij zet traditie voort

Afgelopen weekend stond volkspark Scholtenhagen in het teken van de 234ste Haaksbergse Schuttersfeesten. Van oudsher een schietoefening van het plaatselijke schutterskorps. Het bijbehorende ceremoniële vertoon houdt de Haaksbergsche Schutterij graag in ere. Zo wordt het schuttersfestijn traditiegetrouw ingeluid door het plaatsen van de houten vogel op de stang. Dat is de taak van de regerend schutterskoning, in dit geval Gerrit Sloot. Wethouder Jan-Herman Scholten was vrijdagavond getuige van deze plechtigheid.

Zaterdag volgde het koningsschieten op dezelfde houten vogel. Die wedstrijd is voorbehouden aan leden van de Haaksbergsche Schutterij. Peter Lankheet schoot de romp van de stang, de hoofdprijs. Hij werd gekroond tot schutterskoning 2019. Namens de gemeente overhandigde burgemeester Rob Welten hem een beeldje. Bij de jeugd ging de hoogste eer naar Jill Holtkamp.

Publiek

Zondagmiddag kon het publiek zijn hart ophalen aan de schietsport. Na een nat begin brak gelukkig de zon door. Het was een drukte van belang in het Scholtenhagenpark, waar 66 teams hun best deden om de vogel te verschalken. Iets verderop kon de jeugd tot een jaar of twaalf zich uitleven op het Kinderfestival.

Foto: Van links naar rechts: Herman Weegerink (hofhouding), Nikay Holtkamp (jeugdprins 2018), Lida Sloot, Gerrit Sloot (schutterskoning 2018), Hannie Weegerink (hofhouding), wethouder Jan-Herman Scholten en Denton Holtkamp (adjudant).