06 apr - 12:00 Haaksbergen - aangepast om 15:19

Haaksbergse Astrid Meijerink aan slag met LEADER

Met concrete projecten het platteland versterken

Astrid Meijerink is boerin uit de Stegenhoek – achter Sint Isidorushoeve – en activiteitenbegeleidster in de zorg. Sinds kort heeft ze er een nieuwe taak bij. Ze volgt Haaksbergenaar Han ten Dam op als lid van LEADER Zuidwest Twente. LEADER is een Europees (subsidie)programma voor ontwikkeling van het platteland. Kern van het programma is dat ideeën voor een vitaal platteland zo veel mogelijk uit de bewoners zelf moeten komen. Een Lokale Actie Groep helpt de initiatiefnemers daarbij. “We helpen dromen uitkomen”, zegt Meijerink, sinds enkele weken lid van de Lokale Actie Groep.

Uit nieuwsgierigheid bezocht Meijerink een tijdje geleden een LEADER-café. “Een vriendin van mij uit Hengevelde was een B&B begonnen en kon dit mogelijk maken met onder meer een subsidie van LEADER. Met ons agrarisch bedrijf zijn we een andere richting ingeslagen. Ik wilde me oriënteren op wat er zoals mogelijk is rondom onze boerderij”. Tijdens een LEADER-café dit najaar bemerkte Han ten Dam het enthousiasme van Meijerink. Na ruim zeven jaar was Ten Dam van plan afscheid te nemen van zijn vrijwilligersklus voor LEADER. “Er is in 2023 een nieuwe termijn ingegaan. Ten Dam: “Dat was een mooi moment het stokje over te dragen aan Astrid.”

Samen
Ten Dam vertelt geanimeerd over de projecten die hij samen met de initiatiefnemers en de andere leden van de Lokale Actie Groep (LAG) heeft verwezenlijkt. “Nog maar kort geleden hebben wij besloten om Earpel enzo aan de Laarveldsweg met een subsidie te ondersteunen. De nostalgische boerderij met winkel, moestuin en workshops bouwt met steun van LEADER nu ook boerderijkamers in het groen en geeft de winkel een upgrade. Eerder hielpen we met de inrichting van het Educatieve Centrum bij de Haaksbergse schaapskooi en de realisatie van een vier kilometerlange bootcamproute in Park Scholtenhagen. Ook zijn wij begonnen met een kaart van de Buurserbeek, waarop alle horeca, recreatie en toerisme te zien zal zijn. Dit project heb ik nu samen met anderen opgepakt.”

Wonen
Om te beoordelen welke projecten in aanmerking komen is de LAG bezig met een strategie voor de toekomst. Net als oud-docent Ten Dam wil Meijerink speciale aandacht hebben voor de jeugd. “Als je het platteland wilt vernieuwen, moet je rekening houden met de jeugd”, aldus Meijerink. “En natuurlijk moet het platteland ook leefbaar blijven voor ouderen.” Mede daarom is (blijven) wonen op het platteland de komende jaren een issue. LEADER wil dit mogelijk blijven maken door ondersteuning van de plattelandseconomie. Ten Dam: “Ik heb afgelopen jaren een enorm netwerk opgebouwd en kon daardoor ook mensen met elkaar in contact brengen om projecten van de grond te krijgen.” Naar verwachting is medio mei meer bekend over de strategie van LEADER Zuidwest Twente. Wie nu alvast meer wil weten kan kijken op leaderzuidwesttwente.nl.