12:00 Haaksbergen - aangepast om 11:01

Haaksbergse mantelzorgers in de watten gelegd

Plaatselijke ondernemers maken er werk van

Eén op de vier Nederlanders is mantelzorger. Ook heel wat Haaksbergenaren zetten zich in voor een naaste die hulp nodig heeft. Afgelopen zondag – de Dag van de Mantelzorg – werden ze verwend met een gezellig uitje. De Rabobank was ‘verbouwd’ tot bruin café. De mantelzorgers bogen zich daar over een pittige pubquiz, smulden van een heerlijke lunch en genoten van een huisconcert door het zangduo J@M.

Inzet was een mooie invulling van de Dag van de Mantelzorg. De match tussen initiatiefneemster Gerda van der Velde, mantelzorgconsulent bij de Noaberpoort, en drie ondernemers kwam tot stand op De Beursvloer. De Rabobank, Bakker Bart, Albert Heijn Kamphuis en de Noaberpoort hadden er Оcht werk van gemaakt. Muziek, koffie met lekkers, hapjes, drankjes, een pubquiz en een verrukkelijke lunch. Zondagochtend werd voor de bank aan De Kalter de oranje loper uitgerold. De publieksruimte was onherkenbaar veranderd in een bruin cafe. Geen bankzaken vandaag, maar Dag van de Mantelzorg.

Petje af!

Tim Kamphuis (Albert Heijn) was gelijk in voor het idee: “Dit ligt zЧ dicht bij ons. DЗЗr doen we aan mee!” Datzelfde gevoel had Dennis Klein Poelhuis (Bakker Bart). “Zelf heb ik jarenlang in de zorg gewerkt. Petje af voor wat jullie doen!” Mantelzorgers verdienen dit, vond ook Giljam Wartena (Rabobank): “Mantelzorg is ongelooflijk belangrijk. Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Vandaag maken we er een mooie dag van. Dat staat voorop. Maar we moeten ook oog hebben voor de problemen die spelen. Het faciliteren van mantelzorgers is hООl belangrijk.”

Waardering

“Een bank die op zondag de deuren open zet, speciaal voor mantelzorgers. Tien jaar geleden ondenkbaar. Geweldig dat jullie dit samen mogelijk maken”, sprak wethouder Antoon Peppelman. En tot de gasten: “U bent mantelzorger. Dat doet u voor iemand die u lief heeft. Alle waardering daarvoor! Al is deze verwendag maar een druppel op een gloeiende plaat. Voor u is het vooral belangrijk dat u de ondersteuning krijgt die u nodig heeft.”

Perfect

“Perfect georganiseerde dag. En mooi dat plaatselijke ondernemers bijspringen”, aldus een mantelzorger. Samen met zijn echtgenote heeft hij de zorg voor haar moeder. “Het geeft ons voldoening, maar het is niet altijd makkelijk. Veel mООr moet de overheid niet neerleggen bij de steeds kleiner wordende groep mantelzorgers. Er zit een grens aan. Maar vandaag worden wij heerlijk ontzorgd.”

Uitje

Alfred en Ria de Graaf zijn mantelzorger voor elkaar. Beide hebben ze hun beperkingen, maar samen komen ze een heel eind. “Het kan erger, hoor. Met wat hulpmiddelen redden we het samen”, zei Ria. “Hier zijn we fijn onder de mensen. Nee, vandaag wisselen we geen ervaringen uit met andere mantelzorgers. Want we doen en voelen allemaal zo’n beetje hetzelfde. Dit is voor ons een ontspannen uitje”, vulde Alfred aan.

Heeft u vragen over mantelzorgondersteuning? Neem dan contact op met Gerda van der Velde. Dat kan per mail via g.vandervelde@noaberpoort.nl of bel naar (053) 573 45 89.

Mantelzorgwaardering

Elke Haaksbergse mantelzorger die bij de gemeente geregistreerd staat als zodanig, heeft een brief gekregen. Deze brief kan tot en met 29 november ingeleverd worden bij de Noaberpoort. In ruil daarvoor ontvangt de mantelzorger een waardebon. In voorgaande jaren was dat een sterpuntenpas. Dit jaar kan ook worden gekozen voor een bon van Albert Heijn of van Bakker Bart.