14:05 Haaksbergen - aangepast om 14:15

Henk Klein Buursink bestrijdt plaagdieren

HAAKSBERGEN – Henk Klein Buursink heeft het momenteel druk. Hij bestrijdt met zijn onderneming Antisect ongedierte. Dat doet hij niet alleen in Haaksbergen. “Ik zit met mijn collega’s in de hele regio. Momenteel krijgen we veel meldingen van wespenoverlast. Ze zorgen vroeg voor overlast vanwege optimale omstandigheden al vanaf het vroege voorjaar”, constateert Klein Buursink. Voor het bestrijden van een wespenvolk trekt hij beschermende kleding aan. Hij raadt het dringend af op eigen houtje de wespen te lijf te gaan. “Dus niet de aanvliegroutes zelf afplakken. Daarmee brengen de mensen zichzelf in gevaar.”

De Vakspecialist Haaksbergen

Klein Buursink is al meer dan vijftien jaar als plaagdierbeheerser actief. Zijn onderneming Antisect is gevestigd aan de Morsinkhofweg 30 in het buitengebied van Haaksbergen. “Ik heb een prachtig beroep dat bij mij past. Mijn achtergrond is technisch en agrarisch. Dat komt mooi samen in dit beroep. Voor het bestrijden van ongedierte komen we bij bedrijven en particulieren. De ene keer lig ik in de kruipruimte en doe ik inspectie naar bijvoorbeeld motmuggen, mieren of houtaantaster. Een andere keer zit ik op de nok van het dak en haal ik wespen uit de schoorsteen. Heel afwisselend. Zo kom je nog eens ergens. Het gedrag van insecten is ook fascinerend. Het is belangrijk exact te weten om welk dier het gaat. Daarmee kun je een plan van aanpak maken. En wordt vervolgens de bron aangepakt, waardoor in sommige situ-aties niet eens met biocides gewerkt hoeft te worden”, zegt Klein Buursink.

Ongediertebestrijders moeten zich permanent laten bijscholen. “Dat gebeurt jaarlijks. Het streven is zo min mogelijk vergif te gebruiken ten behoeve van mens, dier en milieu. Het moderne bestrijden van ongedierte is anders dan vroeger. Veel belangrijker is het preventief aan te pakken. Daarmee bereik je dat dieren niet geboren worden en dus ook niet bestreden hoeven te worden. Dat is goed voor mens, dier en milieu.”

Het moderne bestrijden houdt ook in dat met name bij knaagdieren het verboden is met knaagdiervergif te werken. Antisect is meervoudig gecertificeerd en mag zodoende wel met knaagdiervergif werken. “Maar dit mag alleen als andere middelen niet helpen.”

Ik heb een prachtig beroep dat bij mij past

De plaagdierbeheerser heeft in de afgelopen jaren ook steeds meer andere insecten gezien. De klimaatverandering zorgt ervoor dat ongedierte vanuit het zuiden noordwaarts trekken. “De eikenprocessierups is daar een voorbeeld van. Die hadden we vroeger niet in deze regio. De overlast was enkele jaren geleden enorm. Maar nu neemt het af.” Klein Buursink vreest ook voor de komst van de Aziatische hoornaar. Deze kwelgeest is schadelijk voor honingbijen, hommelsoorten en andere bestuivende insecten. “De Aziatische hoornaar hoort hier niet thuis, maar ik ben bang dat we er wel overlast van gaan krijgen. In Haaksbergen heb ik de Aziatische hoornaar nog niet gezien.” Een andere ongewenste insect is de tijgermug. “Die komt ook uit warme oorden, maar kan hier overleven.”

Klein Buursink heeft voor al het ongedierte een plan van aanpak. Hij weet dat ook veel ellende simpelweg te voorkomen is. Niet zelden was er in Haaksbergen sprake van rattenoverlast. Ze liepen in de woonwijken. Dit tot afgrijzen van veel mensen. “Ratten zijn cultuurvolgers. Waar mensen zijn, zijn ook ratten. Ze vreten alles wat eetbaar is. Je moet dus voorkomen dat ze eten kunnen vinden. Mijn eerste taak als ongediertebestrijder is altijd te onderzoeken waarom ongedierte uitgerekend op die plek is. In ben wel ongediertebestrijder, maar in mijn ogen hoeft niet altijd alles dood. Een wespennest of hommelnest bijvoorbeeld die geen gevaar opleveren of schade kunnen aanrichten, krijgen van mij gratie. En zo zal mijn advies dan ook zijn. Dan geldt: leven en laten leven.”