24 jan - 12:00 Haaksbergen - aangepast om 10:21

Hommage aan Jan te Wierik

HAAKSBERGEN – De herinnering aan kunstenaar Jan te Wierik blijft levend. Er is kortgeleden een stichting opgericht: Stichting Jan te Wierik. Die organisatie wil dat Jan te Wierik niet in vergetelheid raakt. De kunstschilder uit Haaksbergen overleed in 2002. Dit jaar zou hij op 17 maart zeventig jaar zijn geworden. In De Kappen is er op 17 maart een hommage aan Jan te Wierik. “Deze middag begint rond 15.00 uur met een unieke expositie van schilderijen, beelden en gedichten. Aansluitend is er in de zaal een voorstelling in een gemoedelijke huiskamersfeer. Daarin staat de herinnering aan Jan te Wierik centraal”, laat de organisatie weten. De kaartverkoop voor deze middag begint op maandag 29 januari. Kaarten á 17,50 euro zijn te koop via www.dekappen.nl. Op de foto de bestuursleden van de stichting en de notaris: Marcel Renema, Herman Schiphorst, notaris Marco Lenderink, Renate te Wierik en Niki Siemerink. Ook Rene Bult zit in het bestuur.

 Na een lange voorbereiding was het op 11 januari zover: bij notaris Lenderink zaten de vijf bestuursleden klaar om de akte te tekenen en de stichting Jan te Wierik officieel te maken. Het doel is de herinnering aan Jan te Wierik levend te houden. Het idee voor een stichting ontstond nadat Herman Schiphorst het boek ‘Ik houd van snoep’ van Jan te Wierik wilde kopen. Het was uitsluitend nog verkrijgbaar bij de uitgever in Buurse. Schiphorst las in het boek dat de in 2002 overleden kunstschilder, beeldhouwer en gedichtenschrijver was geboren op 17 maart 1954. Hij zou dus op 17 maart 2024 zeventig jaar zijn geworden. Het leek hem mooi daar iets mee te doen. Zo is het idee voor een hommage ontstaan. Uiteindelijk werd dus ook een stichting opgericht. De stichting Jan te Wierik bestaat uit zijn zus Renate te Wierik, zijn nichtje Niki Siemerink (voorzitter), Herman Schiphorst (secretaris), Marcel Renema (penningmeester) en bestuurslid Rene Bult. 

De stichting is ook aan de slag gegaan met de organisatie van een hommage aan Jan te Wierik. Die is op zondag 17 maart in De Kappen. “Deze middag begint rond 15.00 uur met een unieke expositie van schilderijen, beelden en gedichten. Aansluitend is er een voorstelling in huiskamersfeer. Daarin staat de herinnering aan Jan te Wierik centraal”, laat de organisatie weten. Familie, vrienden en bekenden van Jan ten Wierik halen herinneringen op van deze kleurrijke en bijzondere Haaksbergenaar. Er zal worden voorgedragen en er zijn unieke beelden te zien. RTV Oost-presentatrice Inga Tjapkes verzorgt de presentatie en de interviews. De band KWJ zal alles met muziek omlijsten. “Dat gebeurt in een prachtige zetting waarbij de twee broers, zus, familie, vrienden en kennissen van Jan te Wierik aanwezig zijn”, laat de organisatie weten. De kaartverkoop begint op maandag 29 januari. Kaarten á 17,50 euro zijn te koop via www.dekappen.nl. Er is een beperkt aantal kaarten beschikbaar.