10:39 Haaksbergen - aangepast om 10:40

‘Huizenmarkt dreigt ook hier op slot te gaan’

Steeds minder betaalbare woningen

HAAKSBERGEN – Het wordt voor veel mensen in Haaksbergen steeds moeilijker een betaalbare woning te vinden. “De huizenmarkt dreigt ook hier op slot te gaan”, zegt  franchisenemer Wout van der Werf van De Hypotheker in Haaksbergen.

Als gevolg van de zeer krappe woningmarkt in de Randstad droogt de huizenmarkt nu ook in andere delen van Nederland op. Door de sterk gestegen huizenprijzen is het aantal betaalbare woningen overal in het land tot een minimum gedaald. De woningmarkt raakt nog verder op slot. Deze groeiende schaarste is ook zichtbaar in het gemiddelde hypotheekbedrag, blijkt uit cijfers van De Hypotheker. Het gemiddeld hypotheekbedrag steeg in één jaar met maar liefst 10,5 procent en bedraagt nu 325.000 euro. Verder nam het aantal hypotheekaanvragen in 2021 voor de aankoop van een woning sterk af. In Overijssel waren er liefst 29 procent minder hypotheekaanvragen dan het jaar daarvoor.

Als gevolg van de sterk stijgende huizenprijzen en het schaarse woningaanbod zijn steeds minder betaalbare woningen beschikbaar. Zo stonden volgens de NVM in het vierde kwartaal van 2021 slechts 15.600 woningen te koop, een daling van 33 procent ten opzichte van een jaar geleden. Eerst was dit vooral zichtbaar in de grote en middelgrote steden in de Randstad. Vervolgens in de omliggende gemeenten en nu ook in de provincies buiten de Randstad. Door dit zogeheten waterbedeffect blijven de huizenprijzen stijgen. Veel huiseigenaren willen volgens De Hypotheker ook eerst zelf een nieuwe woning vinden, voordat ze hun eigen woning te koop zetten. Dit gaat ten koste van de doorstroming op de woningmarkt. “Door de opdrogende huizenmarkt in de Randstad zagen we in 2021 dat huizenkopers uitweken naar andere regio’s. Hier was nog enigszins sprake van een gezonde woningmarkt, waardoor provincies als Groningen, Overijssel en Zeeland steeds populairder werden. Nu het woningtekort zich ook uitbreidt naar andere delen van Nederland, dreigt de huizenmarkt ook hier op slot te gaan”, zegt Van der Werf.

De franchisenemer van De Hypotheker in Haaksbergen pleit voor nieuwbouw. “Er moet veel meer nieuwbouw voor de lagere en middeninkomens bijkomen. De gemiddelde verkoopprijs van een nieuwbouwwoning bedraagt nu zo’n 466.000 euro, waardoor de meeste Nederlanders achter het net vissen. Hier ligt een belangrijke taak voor de nieuwe minister van Volkshuisvesting. Een groei van het aantal betaalbare woningen in alle delen van Nederland is namelijk cruciaal om aan de enorme vraag te kunnen voldoen en de huizenmarkt weer in beweging te krijgen”, aldus Van der Werf.