12:00 Haaksbergen - aangepast om 09:49

Humanitas Twente helpt ook inwoners Haaksbergen

Financiële ondersteuning komt weer op gang

HAAKSBERGEN – Bij Humanitas Twente komt de normale financiële ondersteuning weer op gang. “Lange tijd was er veel minder hulp bij financiële problemen. Door corona waren loketten gesloten of konden mensen alleen online hulp krijgen. Daar plukken we nu de wrange vruchten van. We merken dat de problemen groter zijn geworden”, zegt Gerrie Broeders, coördinator Thuisadministratie bij Humanitas Twente. De organisatie helpt ook inwoners van Haaksbergen.

Nu de coronacrisis op z’n eind lijkt te lopen, komt de financiële ondersteuning weer op gang. De problemen blijken groter. Naast financiële problemen spelen er regelmatig ook nog andere zaken in een huishouden. Bovendien merkt Humanitas Twente de gevolgen van alle prijsstijgingen. “Mensen komen sneller financieel in moeilijkheden en achterstanden en schulden liggen op de loer. Op tijd ingrijpen is dan heel belangrijk.” Broeders meldt dat de vroegsignalering van de gemeente Enschede weer volop in werking is. “In het bijzonder in het Vroeg Eropaf-project. Dat is een project waarbij de gemeente op tijd meldingen krijgt als mensen achterlopen met betalingen. Dan gaat er een wijkcoach naar het adres toe, of er komt een briefje in de brievenbus. Soms is een gesprekje voldoende. Als dat niet zo is wordt gekeken welke andere organisaties kunnen helpen. Mensen die gemotiveerd zijn om iets te veranderen, komen terecht bij Humanitas. Een getrainde vrijwilliger komt dan een jaar lang wekelijks langs om te ondersteunen bij het op orde krijgen van de financiële thuisadministratie. Het doel is dat ze het na een jaar weer zelf kunnen. De zaken zijn complexer, er is vaker sprake van multiproblematiek. Daar komt bij dat mensen sneller in de knel komen door de hoge energierekening en andere prijsstijgingen.”

De ondersteuning is bij iedereen anders, stelt Broeders. “Maar we merken bijvoorbeeld vaak dat mensen geld laten liggen. Dat ze recht hebben op toeslagen of bijzondere bijstand. De vrijwilliger kan ze daarop wijzen of ze helpen met de aanvraag. Of we tippen dat ze mogen aankloppen bij de Voedselbank en ondersteunen dan bij de aanmelding daar. Daarmee kun je verdere problemen soms voorkomen.”

Onlangs was er de Week van het Geld. “Tijdens deze week wordt er extra aandacht gevraagd voor geld en jongeren. Om jongeren te ondersteunen bij hun financiën heeft Humanitas Twente speciaal getrainde vrijwilligers binnen het onderdeel Get a Grip. Jongeren die moeite hebben met het op orde krijgen van geldzaken kunnen daar terecht. Volwassenen worden hierin ondersteund door vrijwilligers van Thuisadministratie, en van de grootste takken van Humanitas Twente. Vorig jaar werden er ongeveer 200 Twentenaren ondersteund met hun financiële administratie.

Het grootste deel van deze mensen kon na een jaar zelf weer verder. Er zijn ruim 100 vrijwilligers actief voor Thuisadministratie in Enschede, Losser, Oldenzaal, Haaksbergen en Borne. Voor Get a Grip zijn er ruim 20 vrijwilligers getraind. Deze zijn actief in dezelfde plaatsen in Twente”, aldus Broeders.

Humanitas Twente is één van de grootste afdelingen van Humanitas Nederland en zet zich in om mensen in een kwetsbare positie op weg te helpen met tijdelijke ondersteuning van getrainde vrijwilligers.