14:06 Haaksbergen - aangepast om 10:06

“Ik ga Haaksbergen écht wel missen hoor!”

Na 22 jaar kiest Angélique Karnebeck voor nieuwe uitdaging

Angélique Karnebeck. Wie de afgelopen jaren de burgemeester of een wethouder wilde spreken, een koninklijke onderscheiding aanvroeg of de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente bezocht, heeft hoogstwaarschijnlijk met haar te maken gehad. Samen met Ansjelien Aarnink bestiert ze al járen het bestuurssecretariaat van de gemeente Haaksbergen. Menig bestuurder heeft ze bijgestaan. Maar niet meer voor lang. Want na 22 jaar verlaat Angélique de gemeente. Met een beetje weemoed, dat wel.

Na 22 jaar ga je de gemeente Haaksbergen verlaten. Wat ga je doen?

“Ik ga een nieuwe uitdaging aan bij wooncorporatie ProWonen in Borculo. Daar ga ik de directeur-bestuurder ondersteunen.”

Wat is er in al die jaren veranderd in de gemeente?

“Toen ik begon had ik eens in de week een gesprek met de burgemeester. Van Agt was dat destijds. Zijn opvolger, Theo Schouten, verwachtte van mij een grotere en zelfstandige rol. De jaren daarna kwam er steeds meer op mijn pad en door de goede samenwerking met de burgemeesters die daarna mijn pad kruisten, werd ik steeds meer een volwaardig ondersteuner en sparringpartner. Ook de voorbereiding, advisering en afwikkeling van de collegevergadering maakt de functie uitdagend. Sinds een jaar of vijftien ben ik ambtenaar internationale contacten. Dat doe ik óók met veel plezier. In deze functie heb ik contact met onze partnergemeenten Ahaus en Nagykőrös. Ook werd ik verantwoordelijk voor de 4-meiherdenking en de lustrumfeesten rondom 5 mei. De gemeente Haaksbergen heeft me veel kansen geboden en daar ben ik dankbaar voor.”

Wat gaf jou de meeste voldoening?

“Ik vind dat ik de leukste baan had binnen onze gemeente. Ik heb zo ontzettend veel leuke dingen gedaan! De lintjesregen is ieder jaar weer speciaal voor mij. Net als de 4-meiherdenking, vooral omdat we dit samen met Ahaus doen. Ik heb meegewerkt aan allerlei initiatieven uit de samenleving, zoals vorig jaar met het comité voor 75 jaar vrijheid. Daarvoor hebben we ideeën uit de gemeenschap, die geopperd werden tijdens inloopavonden, opgenomen in het programma. Enkele daarvan hebben we, ondanks corona, tóch kunnen uitvoeren. Ik heb ervan genoten om dit soort dingen samen met andere Haaksbergenaren te doen. Echt in verbinding met elkaar. Binnen de gemeentelijke organisatie vond ik het ook altijd belangrijk om mensen met elkaar in contact te brengen, bijvoorbeeld via inspiratiebijeenkomsten of een gezellige kerstborrel.”

Wat was het absolute hoogtepunt?

“Dat was zonder meer de komst van Koningin Maxima naar Haaksbergen in het voorjaar van 2014. Zij kwam voor de opening van de groenste fabriek – Uzin Utz – van Nederland. Dat was voor mij echt de kers op de taart! De voorbereidingen, de positieve berichtgeving, de ontmoeting. Allemaal even bijzonder.”

Waar ben je trots op?

“Dat ik samen met veel vrijwilligers, vaak met weinig middelen, leuke projecten heb kunnen realiseren waar veel mensen aan mee konden doen. Een voorbeeld daarvan is de partnerschapsloop tijdens ons partnerschapsjubileum met Ahaus. Iedereen droeg een steentje bij. De atletiekverenigingen, muziekverenigingen, ondernemers en inwoners uit beide plaatsen deden mee en maakten het tot een groot succes. Dit geldt ook voor de lustrumvieringen rondom 5 mei. Samen de schouders eronder, dát is Haaksbergen!”

Wat ga je het meest missen?

Verschillende dingen. Natuurlijk de samenwerking van 17 jaar met mijn collega Ansjelien.  Maar ook het werken met en voor de burgemeester en wethouders, die ik bewonder om hun nooit aflatende inzet voor Haaksbergen. En niet te vergeten het warme bad van mijn enthousiaste en betrokken collega’s. Maar ook de dynamiek, de uitdagingen en de vele externe contacten, zoals die met Ahaus. Ik ga Haaksbergen écht wel missen hoor!”