07 dec - 12:00 Haaksbergen - aangepast om 10:03

IVN zwerfvuilgroep en HelemaalGroen

HAAKSBERGEN – Maria Wielens (66) woont in Haaksbergen. Al veertig jaar is ze lid van het IVN, eerst als Natuurgids en nu ook als (duo)Voorzitter in Haaksbergen. Sinds vier jaar is ze actief zwerfvuilraper, een Natuurgids ziet veel liggen op plekken waar dat niet hoort.

Tweemaandelijks loopt Maria met een groep een route door Haaksbergen. Op 19 november was er een extra opschoondag samen met de CUP-groep en leden van de Bermbrigades. Haaksbergen kent ook een Stichting Rijwielpaden die ’s winters zwerfvuil ruimt langs de uitvalswegen.

De gemeente is partner geworden van HelemaalGroen want opruimende burgers vinden de app een praktisch hulpmiddel. Jaarlijks wordt er een zwerfvuilmonitor gemaakt waaruit blijkt dat waar het schoon is het ook langer schoon blijft. Verschillende basisscholen hebben ook een pakket grijpertjes en handschoenen gekregen, de jeugd heeft immers de toekomst!

Hoe werkt HelemaalGroen
HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken (app.helemaalgroen.nl). Activeer de app wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de nu ruim 11.200 deelnemers wordt de kaart van Nederland steeds groener. Het is prettig om je route te zien, die van deelnemers uit de eigen omgeving en uit de rest van het land. (www.helemaalgroen.nl).

In 2022 zijn al 200.000 kilometers geregistreerd ontdaan van zwerfvuil in Nederland. Na ruim drie jaar is duidelijk  dat dit door Jaap de Boer (Achterhoek) gestarte burgerinitiatief breed wordt gedragen. Het leuke aan het initiatief is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel. De gemeente Haaksbergen telt nu 87 deelnemers bij HelemaalGroen, zij maakten dit jaar al 1142 km schoon. In de gemeente Berkelland gebruikt 1% van alle inwoners (495) de app en is al 20.000 km geregistreerd opgeschoond.  Doe jij ook mee?  Samen kleuren we Nederland groen en alle beetjes helpen. Zwerfvuil maken is geen kunst, zwerfvuil opruimen is dat wel.