12:05 Haaksbergen - aangepast om 10:06

Jan en Marietje Temmink-Elsweier 60 jaar getrouwd

Rob Welten feliciteert diamanten bruidspaar

Op 22 december schoof burgemeester Rob Welten aan bij Jan en Marietje Temmink voor koffie met gebak. Die dag was het namelijk op de kop af 60 jaar geleden dat hun jawoord klonk in het Haaksbergse gemeentehuis.

Jan Temmink (85) groeide op aan de Witteveenweg in Buurse, Marietje Elsweier (84) aan de Leemdijk. Op Hemelvaartsdag 1955, met de fiets op pad tijdens het dauwtrappen, kregen ze het aan. Ze zagen elkaar alleen op zondag. Want door de week volgde Jan, naast zijn werk als bouwvakker, de avondschool in Hengelo. Toen haar ouders woonruimte beschikbaar stelden voor het jonge stel werd er getrouwd. “Eind december nog gauw voor de wet, vanwege het belastingvoordeel”, vertelt de bruidegom. “Nadeel was dat ik weer terug moest naar Buurse. Pas als je in kerk was getrouwd mocht je echt bij elkaar wonen.” Marietje knikt. “Dat was op 3 maart 1962. Die datum houden we aan als onze trouwdag. Volgend jaar geven we een feestje. Laten we hopen dat het kan…”

Spannend

Gelukkig waren ze met de geboorte van René, hun enig kind. Onverhoopt volgde echter een spannende periode vanwege de aangeboren hartafwijking van hun zoon. Dankzij een geslaagde hartoperatie in Utrecht toen hij elf jaar was, bloeide René helemaal op. Voor het gezin ging een andere wereld open. “Toen konden we onbezorgd op vakantie!”

Trots

Toen Jan in 1981 startte met zijn eigen bouwbedrijf, kon hij altijd rekenen op de steun van zijn vrouw. “Het liep als een trein. Daar ben ik trots op”, aldus de bruidegom. Namens het CDA zat hij twaalf jaar in de gemeenteraad. Gespreksstof genoeg dus met Rob Welten op visite… Iets willen betekenen voor mensen die wel wat hulp kunnen gebruiken, dat kenmerkt het diamanten paar. Bij Bon Boys stond Jan aan de wieg van het veteranenvoetbal, hij bracht maaltijden rond voor Tafeltje Dekje en is nog altijd actief bij de Klussendienst van Het Gilde. Marietje zette zich liefst vijftig jaar in voor zorginstelling Wiedenhof (daarvoor verpleeghuis St. Antonius en Het Wiedenbroek). In 2006 werd ze uitgeroepen tot Vrijwilliger van het Jaar. En in 2007 kreeg ze zelfs een lintje. Samen genieten ze van de ‘boerderij’ achter hun huis, met onder andere kippen, duiven en geiten. En van wandelen met Steffie, “de beste hond van de hele wereld.”