12:00 Haaksbergen - aangepast om 10:26

Jan en Trui Oltwater 60 jaar getrouwd

Rob Welten feliciteert diamanten bruidspaar

Op een dansavond bij café Meijers in Neede, daar kregen Jan Oltwater en Trui Kruize het aan. Vijf jaar later stapten ze in het huwelijksbootje, om precies te zijn op 14 december 1962. Op die dag, maar dan 60 jaar later, zette burgemeester Rob Welten het krasse diamanten paar in de bloemetjes.

Is café Meijers al lang weg, het huwelijk van Jan (87) en Trui (87) bleef staan als een huis. Dankzij hun instelling ‘het is geven en nemen’. Hun gezamenlijke leven begon aan de Leemdijk, waar ze bij Jans ouders introkken. De jonge bruid zegde haar baan bij de Needse textielfabriek Koala – “van de pyjama’s en onderbroeken” – op. Toen vervulling van hun kinderwens op zich liet wachten, ging Trui aan het werk in de thuiszorg. “Vier halve dagen als hulp in de huishouding. Tien jaar heb ik dat gedaan. Tot 1973, toen werd Gerben geboren.” Zoon Gerben, hun enige kind, zorgde op zijn beurt voor twee kleinkinderen: Tigo en Tara.

Vrijwilligerswerk
Ondertussen verdiende Jan de kost als slijper bij (het ook al verdwenen) bouwbedrijf Ter Huurne. Op zijn zestigste ging hij in de vut. Veel tijd besteedden Jan en Trui aan vrijwilligerswerk, met name voor de hervormde kerk (nu PKN). Dat de kerk een plek heeft in je leven hebben beide van huis uit meegekregen. In het verleden was Jan begeleider bij de jeugdgroep 10-/11-jarigen en jarenlang betrokken bij de diaconie. En samen met Trui hielp hij steevast bij de bekende jaarlijkse rommelmarkt. Ondanks zijn hoge leeftijd is de bruidegom nog altijd actief bij het onderhoud van de hervormde begraafplaats aan de Buurserstraat en van de tuin rond de kerk.

Praatje
Trui was en is nauw betrokken bij Vrouwen van Nu, met name bij de gymclub. Ook ging ze voor meerdere organisaties rond met de collectebus en hielp ze mee bij de Aktie Kerkbalans. En meer dan dertig jaar ging ze samen met Jolien Hulshof zwemmen in de Wilder. “Het wordt nu allemaal wat minder…”, bekent ze. Tja, wat wil je met 87 jaar? Zeventien jaar geleden verhuisde het stel van hun stek aan de Leemdijk naar een seniorenwoning. “We hebben geluk dat Gerben ons huis wilde kopen”, vindt Jan. “Er staat dan wel een nieuwe woning, maar de vertrouwde plek om heen te gaan is gebleven. We hebben er nog altijd een moestuin en een kweekkas.” Trui en Jan houden van een praatje, van mensen om zich heen. En dus vierden ze bij Het Hagen een feestje ter ere van hun diamanten huwelijk.