13:06 Haaksbergen - aangepast om 13:08

Jong en oud komen samen rond het oorlogsmonument

Herdenken in Sint Isidorushoeve

Sint Isidorushoeve heeft zijn eigen oorlogsmonument. In de steen zijn de acht namen vereeuwigd van Hoevenaren die tijdens de bezetting van 1940-1945 omkwamen door oorlogsgeweld. De zorg voor het monument is bij de achtstegroepers van de Bonifaciusschool in goede handen. Zij droegen hun taak over aan de huidige groep 7. Samen met nabestaanden, ouderen van de seniorengroep UIT in ’t Meuken, leerkrachten en andere betrokkenen uit het kerkdorp herdachten de leerlingen de oorlogsslachtoffers. Namens het gemeentebestuur legde locoburgemeester Jan-Herman Scholten een krans.

De vlaggen bij het oorlogsmonument, waar jong en oud zich had verzameld, hingen halfstok. Voor de gedichten over oorlog, vrede en vrijheid die enkele leerlingen voordroegen, was één en al aandacht. Met een oorlog in Europa is het thema actueler dan ooit. Ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers werden bloemstukken gelegd. Na een stilte van twee minuten klonk een gezamenlijk Wilhelmus. 

‘Dank voor jullie inzet!’
Het markante oorlogsmonument bij gemeenschapshuis ’t Meuken is geadopteerd door de Bonifaciusschool. “Goed om te zien dat er weer een nieuwe generatie leerlingen klaar staat om de zorg op zich te nemen”, sprak Jan-Herman Scholten. Hij bedankte de jeugd voor de inzet. “Het einde van de Tweede Wereldoorlog ligt inmiddels bijna 77 jaar achter ons. Het leek zo vanzelfsprekend, maar de oorlog in Oekraïne toont maar weer eens aan dat het leven in vrijheid geen automatisme is. Vandaag staan we hier stil om met elkaar te herdenken. En om na te denken over het grote belang van vrijheid.”