09:00 Haaksbergen - aangepast om 09:41

Jubileum voor Boek en Buro

Al 25 jaar een begrip in Haaksbergen 

HAAKSBERGEN – Boek en Buro is een begrip in Haaksbergen. De bekende boekenwinkel aan de Spoorstraat 67 bestaat deze maand 25 jaar. Arthur Bake en Irma Katier zijn de werknemers van het eerste uur. Zij waren er bij op die dag in 1998 toen Boek en Buro voor het eerst de deuren opende. Dat was op 5 maart 1998. Het verkoopteam van Boek en Buro bestaat nu uit vijf werknemers. Zij houden in de tweede week van maart een jubileumactie.

“Op wenskaarten geven we korting”, zegt Arthur Bake. Boeken tijdelijk afprijzen daarentegen is niet mogelijk. Dat is niet toegestaan. “We hebben in Nederland nog steeds een vaste boekenprijs. Daar mag je als winkelier niet van af wijken.” Het assortiment van Boek en Buro bestaat uit meer dan alleen boeken en benodigdheden voor burowerkzaamheden. “Wenskaarten zijn nog steeds heel geliefd. Ik schat dat we er dagelijks tussen de honderd en tweehonderd verkopen. Het sturen van een kaart voor bijvoorbeeld een verjaardag of Kerstmis wordt op prijs gesteld. Natuurlijk is appen sneller. Maar dat is onpersoonlijker. Ondanks social media zien we nog steeds een grote vraag naar wenskaarten.” Ook tijdschriften en kranten worden volop gelezen. Maar bij kranten ziet Bake wel een verandering. Doordeweeks worden minder papieren kranten gelezen. “Maar op de zaterdagen verkopen we wel veel kranten. Dan hebben mensen meer tijd. Soms kopen ze twee of zelfs drie kranten zoals Tubantia, De Telegraaf, NRC of de Volkskrant. Dat zie je trouwens ook voor de kerstdagen.” Het aanbod van boeken bij Boek en Buro is nog steeds erg groot. 

Maar Bake heeft het consumentengedrag wel zien veranderen. Dat kan niet los van internet worden gezien. “Boeken met uitleg over computers en fotocamera’s bijvoorbeeld verkopen we niet meer. 

Dat is allemaal online te vinden. Ook encyclopedieën zijn er bijna niet meer. Dat behoorde vroeger tot de standaarduitrusting in een boekenkast. De informatie in encyclopedieën zoeken mensen tegenwoordig op internet op”, weet Bake. De vraag naar Engelstalige boeken daarentegen heeft een vlucht genomen, “Daarvan hebben we hier twee kasten vol staan. De jeugd leest veel meer Engels dan vroeger.” Een goedlopende Nederlandse titel is de reeks ‘De zeven zussen.’ Binnenkort verschijnt de laatste van die reeks. “Dat is het achtste boek. Het komt 11 mei uit, maar de liefhebbers melden zich nu al. Die staan op de wachtlijst, zodat ze op 11 mei verzekerd zijn van het achtste en laatste boek van De zeven zussen.”