12 apr - 11:48 Haaksbergen - aangepast om 11:52

Jubileumjaar de Wendezoele met speciale activiteiten

Vijfentwintig jaar geleden werd museumboerderij de Wendezoele opgericht. Op deze authentieke boerderij maak je kennis met het boerenleven tussen 1900 en 1960. In de museumboerderij leer je alles over het traditionele dagelijkse leven van het platteland. Er zijn regelmatig demonstraties van oude ambachten zoals spinnen, mandenvlechten en traditionele akkerbouw.
Op 1 mei wordt dit jubileumjaar geopend met de Kinderspeelmiddag. Kinderen worden uitgenodigd om fijn te komen spelen op het boerenerf.
Een bijzondere activiteit is de Boerenbruiloft en het jubileumfeest. Op 11 mei vindt er, ter ere van het 25-jarig bestaan van de Museumboerderij, een traditionele boerenbruiloft plaats. De voorbereiding is in volle gang.
De “brulfteneugers” zijn al onderweg. Veel traditionele gebruiken zijn tijdens de bruiloft te bewonderen. Er worden roosjes gemaakt, “greun” gehaald, boog gezet. In een grote optocht met veel karren van de Wendezoele, zal het bruidspaar door Delden trekken langs de noabers en andere belangrijke personen.

Er is muziek en veel folklore tijdens deze feestelijke intocht. Onderweg wordt de stoet “gemeut”: ze worden tegengehouden door een stok die de weg versperd. Na het drinken van een borrel kan de weg vervolgd worden. Er is een heuse trouwambtenaar. Natuurlijk ontbreken de getuigen en de bruidskinderen niet. Daarna is er met alle genodigden en belangstellenden een groot feest. Iedereen wordt uitgenodigd om het bruidspaar te vergezellen naar de feesttent bij de Wendezoele. Misschien is er ook nog wel een bruidskoe. Het belooft een geweldig en onvergetelijk feest te worden dat het jubileumjaar van de Wendezoele  sfeervol inluidt.

Een ander speciaal evenement dat komend jaar op de planning staat, is een demonstratie van ouderwetse en nieuwerwetse ambachten. Samen met organisaties uit het onderwijs zal een mooi programma worden opgesteld waarin niet alleen de geschiedenis, maar ook de toekomst aan bod komt.

Komend jaar zal de museumboerderij ook onderdeel worden van een theaterspektakel. Het theatergezelschap “De Reizigers” zal op 5 en 6 september een  toneelstuk opvoeren dat niet alleen uitstekend past bij de museumboerderij, maar ook verschillende locaties op de Wendezoele als decor zal gebruiken.

De titel van het theaterspektakel is: Van Boekweit boer tot drone piloot”. Ook nieuwsgierig gemaakt? Nadere informatie volgt nog.