22 jun - 18:18 Haaksbergen - aangepast om 15:23

Kinderen van minima blij maken 

Zeilkamp in Friesland

HAAKSBERGEN – Een vakantiereis is niet voor elk huishouden vanzelfsprekend. Financieel is het soms niet mogelijk. Stichting De Ruime Wind helpt gezinnen, die van een minimum moeten rondkomen. Kinderen kunnen voor prikkie een week mee op zeilkamp in Friesland. Daarmee voorziet de organisatie in een behoefte. “We doen dit al jaren”, zegt Gerard ter Horst van stichting De Ruime Wind.  Ook kinderen uit Haaksbergen kunnen mee op zeilkamp. 

De organisatie gunt alle kinderen een leuke vakantie. Veel kinderen gaan jaarlijks met vader en moeder een week of twee weken op reis. Naar Texel, de Alpen, de kust in Zuid-Frankrijk of Spanje: het zijn jaarlijks populaire vakantiebestemmingen. “Maar er zijn ook kinderen die in de zomervakantie thuis moeten blijven. Niet in ieder gezin is er geld om op reis te gaan”, weet Ter Horst. Daar wil zijn organisatie iets aan doen. Ter Horst weet dat kinderen zeilen in Friesland leuk vinden. Het is een prachtige belevenis. “Na de zomervakantie kunnen ze op school vertellen dat ze ook vakantie zijn geweest.” De kinderen zeilen op de meren nabij Sneek. De Ruime Wind is een Hengelose stichting, maar ook kinderen uit omliggende plaatsen mogen mee. “Uit Borne, Haaksbergen en Enschede bijvoorbeeld. De gemeente brengt hen op de hoogte dat wij deze zeilvakantie organiseren. Vervolgens melden ze zich bij ons aan. Een vakantie kost 265 euro. Daarvan moet 30 euro zelf betaald worden. De rest vult de gemeente aan”, zegt Ter Horst. 

De zeilvakantie wordt twee keer georganiseerd. De eerste week is van 16 tot en met 23 juli en de tweede week is van 23 tot en met 30 juli. In de eerste week gaan kinderen van elf tot veertien jaar op vakantie, de tweede week is voor kinderen van veertien tot en met zeventien jaar. “Er is per week plek voor 32 tot 36 kinderen. Voor de eerste week hebben we zestien aanmeldingen binnen, voor de tweede week 24. Aanmelden kan deze maand nog.” De kinderen gaan met de bus naar Friesland. Ze overnachten in een kampeerboerderij. “Overdag gaan we met zeilbootjes het water op en ‘s avonds zijn er spelprogramma’s, een dropping en een bonte avond.” Met de groep kinderen gaan uiteraard ook begeleiders mee. Vrijwilligers maken onder meer de maaltijden klaar. “We koken ‘s avonds een warme maaltijd voor de groep.” In totaal zijn er zo’n vijftien vrijwilligers per groep. Belangstellenden kunnen het goede doel van De Ruime Wind ook financieel ondersteunen met een donatie. Kijk op www.ruimewind.nl voor meer informatie.