05 feb - 12:00 Haaksbergen - aangepast om 10:07

Knap staaltje renovatiewerk beloond

HAAKSBERGEN – De Albert Rozemaprijs 2020 is dit jaar uitgereikt aan de familie Hoenink, bewoners van het pand Molenstraat 65 -67. De woning is enkele jaren geleden door de huidige bewoners Gerard en Karin Hoenink gerenoveerd. Daarbij is de voorgevel van een nieuwe,  authentieke  knipvoeg voorzien. De woning, die in 1920 voor 3400 gulden door timmerman Hendrik Keizer is gekocht, kreeg zo zijn prachtige uitstraling van weleer terug. Voor de Sector Erfgoed van de Historische Kring reden om Molenstraat 65-67 voor te dragen voor de Albert Rozemaprijs. Steevast op de geboortedag van Albert Rozema (27 januari 1902) wordt de naar deze voormalig winkelier vernoemde prijs uitgereikt. De prijs is bedoeld als stimulans voor eigenaren van historische gebouwen om zuinig te zijn op het erfgoed die vorige generaties achterlieten. De Rozemaprijs bestaat uit een schildje met daarop afgebeeld de winkel van Albert Rozema en een oorkonde. Een en ander natuurlijk vergezeld gaande van een bouquet bloemen voor de dames. 

Op de geboortedag van Albert Rozema  27 januari , werd door zijn dochter Alberta deze prijs voor de negende keer uitgereikt. Dit jaar aan de familie Hoenink, eigenaren van het huis aan de Molenstraat nummers 65 en 67. De prijs werd enkele jaren geleden ingesteld op initiatief van Wim Oltwater, toenmalig lid van de werkgroep Monumenten en Archeologie van de HKH. De werkgroep wil bewoners van Haaksbergen stimuleren om kenmerkende details van hun pand in stand te houden. Wijlen ondernemer Albert Rozema (1902–1982) was het voorbeeld en voor de Historische Kring Haaksbergen reden om de prijs naar hem te vernoemen. Rozema’s pand aan de Spoorstraat 4 verkeerde in oorspronkelijke staat tot het in 1985 werd afgebroken. Wars van alle vernieuwingen ging hij tot dat jaar op authentieke wijze door met zijn winkel. Tijdens de uitreiking van de prijs aan de familie Hoenink wist de aanwezige 93 jarige tante Jo nog veel te vertellen over de woning aan de Molenstraat waar zij is geboren.

Naast de tal van wetenswaardigheden die Hennie Slotman van de Historische Kring al op zeer zorgvuldige en deskundige manier had uitgezocht, wist tante Jo hem nog van aanvullende informatie te voorzien. Vorig jaar werd de Albert Rozema prijs uitgereikt aan Fahmi Ceven van restaurant Sirtaki aan de Markt. Veel authentieke details van de voormalige pastorie waarin Sirtki zich heeft gevestigd, zijn bewaard gebleven. De twee gebrandschilderde ramen in de achtergevel, gewijd aan respectievelijk Sint Laurentius en Sint Gangulphus waren de belangrijkste reden om Sirtaki deze prijs toe te kennen.