22 jan - 12:00 Haaksbergen - aangepast om 21:22

Kunstkring pakt uit met serie concerten ‘TOP KLASSIEK’

De Kunstkring Haaksbergen startte met ingang van dit nieuwe jaar de serie ‘TOP KLASSIEK’- met hoofdletters – in Haaksbergen. Reden om Peter Has van de kunstkring te vragen naar de ambities van de organisatie.

De kunstkring heeft al een goede reputatie in het organiseren van kamerconcerten, vanwaar nu de serie TOP KLASSIEK?

Peter Has: ,,Kijk, wij organiseren al 40 jaar kamerconcerten en hebben inmiddels een groot netwerk van musici die graag bij ons komen spelen. Dankzij die basis hebben wij de laatste jaren onze inzet kunnen intensiveren, met als beloning bijna een verdubbeling van onze bezoekersaantallen. Het is nu tijd om onze concertserie te verankeren in de Haaksbergen. Vandaar de serie TOP KLASSIEK, die loopt van oktober tot en met april; samen zeven concerten, iedere maand één, waaronder ook een jazzconcert; ‘’JAZZ at The Kappen.”

‘TOP’ klassiek, is dat niet wat hoog van de toren geblazen? Komen ‘TOP’ musici wel naar Haaksbergen?

,,Jazeker. Zij komen graag dankzij de uitstekende naam die wij hebben onder musici. Onze programmering is voor hen een aanbeveling. En ook de Haaksbergse gastvrijheid, gezelligheid en het fijne publiek helpt. Wat ook helpt is dat wij aanstormend jong talent vroeg herkennen. Weet, wij boeken musici één tot twee jaar in voren. Tegen de tijd dat ze hier optreden, hebben zij zich verder ontwikkeld en naam gemaakt. Zie het DELTA pianotrio dat onlangs bij ons een prachtig concert verzorgde. Dat zijn nog twintigers, super getalenteerd en treden op van China tot de Verenigde Staten. Maar wij boekten hen al in 2018.”

Raoul Steffani komt binnenkort toch ook?

Klopt en wel op 2 februari. Dat wordt werelds met een heerlijk programma met liederen van Beethoven, Alma Mahler, Grieg en Sibelius. Het is pas de tweede keer dat wij een liederenprogramma brengen, dus we kijken er erg naar uit. Raoul behoort op jonge leeftijd al tot zangtop en wij zagen hoe hij zich ontwikkelde en boekten hem al mooi op tijd. Mensen kennen hem wellicht van het Prinsengrachtconcert en van Podium Witteman. In Haaksbergen wordt hij begeleid door niemand minder dan Gerold Huber, een van de allerbeste liedbegeleiders in de wereld. Dat Huber daarvoor overkomt vanuit München zegt veel over hun bijzondere samenwerking.”

Klassieke kamerconcerten zijn die niet stoffig en saai en vooral iets voor oudere mensen?

,,Pardon? Dat is de grootste onzin! Los van het feit dat ‘oud’ niet in het rijtje van ‘stoffig en saai’ thuis hoeft te horen. Kijk, Raoul Steffani is 27 jaar en ongeveer even oud als de musici van het Delta Piano Trio. Reken maar dat zij op hun zesde of zo zijn begonnen met musiceren; lees iedere dag, jaar in jaar uit, uren en uren studeren. Dat doe je niet omdat het oud, saai en stoffig is, maar omdat componisten als Mozart en Beethoven fascinerende muziek schreven. Ben je er niet mee vertrouwd, dan moet het juist een prikkel zijn om te komen luisteren. Daar komt bij, onze concerten zijn heel gezellig en we geven veel toelichting. Ook programmeren wij speciale concerten met extra toelichting, zogenaamde ‘lecture recitals’, zoals in maart over moderne pianomuziek door de beroemde pianist Ralph van Raat en in april sluiten we af met een bijzondere muziektheatervoorstelling van multitalent Ekaterina Levental, waarin Haaksbergen een speciale rol vervult. Allemaal heel veelzijdig dus.”

Maar de serie is toch van de Kunstkring? Kunnen niet-leden daar dan ook naartoe?

,,Iedereen is welkom. Het is vàn de Kunstkring voor Haaksbergen. Bovendien, dankzij subsidies op theater en programma is de toegang niet duur. Voor jongeren en studerenden is de toegang zelfs gratis.”

Meer op www.kunstkring.nl.