16:15 Haaksbergen - aangepast om 16:15

Laatste rijtuig-woning verdwijnt uit Bosch en Duin

Sinds 1948 heeft de familie Van den Berg met heel veel plezier gewoond in een heus lokaalspoor rijtuig. Aan de inmiddels welbekende semi-bungalow aan de Baarnseweg is van buitenaf niet meer te zien dat een rijtuig uit het begin van de vorige eeuw binnenin stade basis van het huis vormt, alleen binnen kun je het zien aan het gebogen plafond van de knusse woonkamer en ouderslaapkamer. Het betreft een A-B rijtuig van 12 meter lang, met aan beide kanten een balkon. Het ene balkon is veranderd in een voorportaal met voordeur, het andere balkon is omgetoverd tot kledingkast. Prachtig detail is de voordeur, die door de heer Jaap van den Berg zelf is vervaardigd van de houten bankjes die nog in het rijtuig stonden toen ze het kregen aangeboden als woning.

Rijtuig als oplossing voor woningnood
Vlak na de oorlog was er woningnood. Om die reden stelde de NS afgekeurde rijtuigen, die voor een deel weer terugkwamen uit Duitsland, voor een schappelijk bedrag beschikbaar aan haar personeel. Het rijtuig van Jaap en Ali van den Berg zat nog vol met kogelgaten uit de Tweede Wereldoorlog toen ze het kregen, maar als jong stel waren ze maar wat blij met hun nieuwe onderkomen. Ze knapten het rijtuig op starten een gezin. Bij elk kind werd er een stukje bij het rijtuig aangebouwd. Eerst aan de achterkant, later ook aan de voorkant. Een dak maakte de woning compleet en zo heeft de bungalow jaren langs het lijntje bij Bosch en Duin gestaan.

Unieke aanvulling collectie Museum Buurtspoorweg
Na het overlijden van eerst Jaap en daarna Ali bleef de bungalow in de familie. Één van hun zoons woont zelfs nog aan de Baarnseweg, een paar meter verder dan het rijtuig. Met deze verhuizing naar een nieuwe woning kwam de tijd om het oudershuis te verkopen. Bij de verkoop werd afgedwongen dat het rijtuig bewaard zou blijven en kon worden opgenomen in de collectie van Museum Buurtspoorweg uit Haaksbergen. Dit museum vertelt het verhaal van het Nederlandse lokaalspoor en heeft inmiddels drie unieke Nederlandse lokaalspoorrijtuigen in de collectie. Dit rijtuig is een hele bijzondere aanvulling daarop.

De geschiedenis blijft bewaard
Deze week is het zover. Het rijtuig wordt door medewerkers en vrijwilligers van Museum Buurtspoorweg vakkundig weer tevoorschijn gehaald en gaat zaterdag 4 juni op transport naar Haaksbergen. De bungalow wordt zoveel mogelijk in tact gehouden en zal, voor zover mogelijk, bij Museum Buurtspoorweg weer worden opgebouwd. Daar zal het niet meer als woonhuis fungeren, maar worden ingezet als expositieruimte, waarin de geschiedenis van de Nederlandse lokaalspoor rijtuigen wordt verteld. Uiteraard horen daar ook de verhalen buiten het spoor bij en wordt ook aandacht besteed aan de periode waarin het rijtuig dienst deed als huis. Of beter gezegd, als thuis, want zo heeft het altijd gevoeld voor de familie Van den Berg. Ze hebben vele interviews gegeven over hun bijzondere woning en daarin werd steevast gezegd: ’We hadden het niet anders gewild.’