08 feb - 09:21 Haaksbergen - aangepast om 15:11

Landschapsfotograaf Bas Meelker leeft van weer en licht

HAAKSBERGEN – Bas Meelker heeft in 2007 van landschapsfotografie z’n beroep weten te maken. Zijn foto’s zijn wonderlijke combinaties van kleur en licht. ‘Als landschapsfotograaf ben je meer weerman dan fotograaf.’ Meelker komt op de 50ste verjaardag van de Fotogroep Haaksbergen vertellen over zijn werk.

 De kaarten zijn vergeven, theater De Kappen zit woensdag 14 februari tot de laatste stoel vol. In de zaal zullen veel hobbyfotografen zitten. Maar ook bezoekers die de jarige Fotogroep gewoon een warm hart toedragen. Een uitdaging derhalve voor Meelker, die vanuit het Brabantse Roossendaal naar Haaksbergen komt, om iedereen in de zaal een leuke avond te bezorgen. ”Voor een fotograferend publiek houd je een ander verhaal dan voor een niet fotograferend publiek dat minder is geïnteresseerd in de toegepaste techniek en meer in het verhaal achter de foto. We gaan er een leuke mix van maken. Er zullen vast technische vragen vanuit de zaal op me afkomen.”

ANWB
Bas Meelker ontdekte z’n creatieve interesse ooit als medewerker marketing en communicatie in dienst van de ANWB waarbij fotograferen een onderdeel van zijn werk was. ,,De kennis die ik daar opdeed kwam goed van pas bij het fotograferen als hobby. Een voorliefde voor landschappen was er altijd al en zo kwam van het één het ander.” Inmiddels is hij fulltime beroepsfotograaf, maakt prachtige dingen en heeft een internationaal netwerk opgebouwd. De landschapsfotograaf leeft van het weer, zegt-ie ”Licht, het weertype dus, bepaalt het beeld van het landschap. En op het weer heb je geen invloed, dus ben je altijd bezig met het weer en de weersvoorspellingen. Eigenlijk ben je vaak meer een weerman dan fotograaf.”

Magische beeld
De fotograaf heeft geen geheim van de smid. Als Meelker door enthousiastelingen wordt gevraagd op welk tijdstip hij de prachtige zonsondergang van Zoutelande heeft vastgelegd of bij welk weertype hij afdrukte voor het magische beeld van dat zeilschip op het IJsselmeer, dan krijg je gewoon antwoord. ,,Omdat het leuk is mensen op weg te helpen in de fotografie. Het blijft mooi om voor publiek over je vak te mogen vertellen.”

www.basmeelker.nl