10:00 Haaksbergen - aangepast om 09:31

Lefers Advocaten helpt bij letselschade

‘Om te kunnen procederen, heb je een advocaat nodig’

Door Kyra Broshuis

EIBERGEN – Het advocatenkantoor van Jan Lefers in Eibergen bestaat vijf jaar en groeit nog steeds. Steeds meer mensen zien de toegevoegde waarde van een letseladvocaat. Iets heel anders dan een letselschaderegelaar, zo benadrukt Lefers. “Bij veel mensen leeft nog steeds het idee dat een rechtsbijstandverlener ook per definitie advocaat is en dat is een misvatting. Het zijn vaak wel juristen maar een jurist is niet altijd een advocaat. En je hebt een advocaat nodig om een letselschadezaak door een rechter te kunnen laten beoordelen. Ik zeg altijd: regelen als het kan, procederen als het moet.” Het kantoor in Eibergen staat bekend om de laagdrempeligheid. “Dat is voor ons heel belangrijk, iedereen is hier welkom. We hebben ook de expertise in huis om snel iets over de zaak te kunnen zeggen. Mensen willen graag weten waar ze aan toe zijn.”

Te snel getekend

Het komt veelvuldig voor dat slachtoffers te snel tekenen voor een bepaald bedrag, vertelt Lefers. “En dat terwijl er veel meer uit te halen is. De schade is soms wel tien keer zo hoog, zeker als de schade bijvoorbeeld arbeid in de weg staat. Omdat die letselschade-experts geen advocaat zijn, kunnen ze niet procederen. De verzekeraars spinnen daar garen bij. De daadwerkelijke schade wordt zo niet verhaald. Slechts tien procent van alle letselschades wordt behandeld door advocaten, de rest door overige bureaus. Het is echt bijzonder onverstandig om niet direct een gespecialiseerde advocaat in de arm te nemen die ook kan procederen.”

Weer op weg helpen

Lefers werkt vanuit een heel eigen principe: “Wij kijken naar wat de cliënt nodig heeft om zelf weer zijn leven in te kunnen vullen. We helpen hem of haar weer op weg. Onlangs heb ik een zaak afgerond van een man die in 1999 een ernstig ongeval heeft gehad. De man had een agrarisch bedrijf en kon zijn werk niet meer doen. De verzekeraar liet de zaak maar voortslepen. Wij hebben deze man uiteindelijk bijgestaan en eind vorig jaar, bijna twintig jaar na het ongeval, heeft de rechter uitspraak gedaan. De man krijgt de schade vergoed én nog eens 10.000 euro extra omdat de zaak zo tergend lang heeft geduurd.”

Gratis

Een letselschadeadvocaat is voor de cliënt in principe gratis. “De kosten zijn voor rekening van de verzekeraar. De meeste zaken worden opgelost via onderhandelingen maar wij kunnen, als dat nodig blijkt, ook procederen. We houden de cliënt altijd nauwkeurig op de hoogte van de ontwikkelingen. Het gaat vaak om een ingrijpend proces, een goede en persoonlijke band met de cliënt is daarbij heel belangrijk. Dat staat bij ons voorop.”