14:11 Haaksbergen - aangepast om 09:13

Mannes Pijffers zegeviert vanaf Beek en Donk

HAAKSBERGEN – Jonge duiven zijn duiven die zijn geboren in 2021. Om hun oriëntatiegevoel goed te laten ontwikkelen, moeten zij in hun geboortejaar ook trainingsvluchten afwerken om zo hun weg naar huis terug te kunnen vinden.

Dit gaat met kleine stapjes. Te beginnen in Varsseveld, stond vorige week Boxmeer op het programma. Deze week gingen de 104 jonge duiven van 6 liefhebbers van De Vale Doffer naar Beek en Donk, hemelsbreed zo’n 102 kilometer vanaf Haaksbergen.

Nadat de mist was opgetrokken en de zon was doorgebroken, klonk op zaterdag 10 juli om 9.15 uur het startschot waarna de duiven hun terugreis konden aanvaarden. De bebaarde liefhebber Mannes Pijffers geeft zijn jonge duiven in eerste instantie niet mee om zich vol in de competitie te storten, maar zijn doel is dat de duiven weerkomen en hij ziet het echt als leerschool voor de marathonvluchten in de jaren daarna waar Mannes zijn passie ligt. Mannes had voor deze vlucht 25 duiven ingekorfd. Toen de uitslag ’s avonds uit de printer rolde, overhandigde voorzitter Herman ter Avest Mannes een grote bos bloemen van Ricks. Tot zijn eigen grote verbazing wint Mannes deze vlucht vanaf Beek en Donk. Hij had, nadat de duiven dus om 9.15 uur waren gelost, zijn eerste duif terug op het hok om 10.28 uur. Een gemiddelde snelheid van 82 kilometer per uur had deze duif gevlogen. Op plek 2 vinden we Jan Breukers en plek 3 was voor Han Wildenborg.