25 mrt - 12:00 Haaksbergen - aangepast om 09:56

Meer dode karpers in voorjaar dan normaal

HAAKSBERGEN – In zowel de Bergingsvijver als in de visvijver van het Ommetje aan de Noordsingel worden bijna dagelijks dode karpers aangetroffen. Waarom het meer zijn dan andere jaren, is lastig vast te stellen.

Dat geeft visexpert Paul Keizers van de Haaksbergse  Hengelsportvereniging desgevraagd aan. Jeugdvissers troffen afgelopen dagen wederom levenloze en ogenschijnlijk gezonde karpers aan in de rietkragen van de Bergingsvijver. ,,Het kan met zuurstofgebrek te maken hebben wat in deze periode van het jaar een bekend verschijnsel is. Je hoort het overal in het land. Het is ook niet overal hetzelfde en het wisselt. In Haaksbergen is de sterfte van karpers nu hoger dan andere jaren.”

Zorgelijk is het volgens Keizers niet, al vindt hij het als liefhebber geen fijn idee dat er van die prachtig mooie grote karpers dood aan het wateroppervlak drijven. ,,Maar je doet er niets aan. Karpers zijn zeer gevoelige vissen, ook al lijken ze zo sterk. En er zitten er veel in deze vijvers nadat een paar jaar geleden weer wat vis is uitgezet. Dat er in de vijver bij het Ommetje ook dode vissen zijn aangetroffen is overigens wel opmerkelijk. Dat is eigenlijk voor het eerst op die visplek. Het zal bijna zeker dezelfde reden hebben als in de Bergingsvijver. De waterkwaliteit in Haaksbergen is uitstekend. Het is een samenloop van natuurlijke processen en uit ervaring weten we dat het een week of vier aanhoudt en dan ineens stopt.” Keizers zegt nog wel Sportvisserij Oost Nederland in te schakelen voor watertesten. ,,Dan kunnen we dingen uitsluiten.”

Foto: Dode karper in de Bergingsvijver.