12:00 Haaksbergen - aangepast om 09:58

Mooie historische foto’s uit de Spoorstraat

HAAKSBERGEN – Kijken naar fraaie foto’s hoe winkelpanden er vroeger uitzagen. Dat kon bij verschillende winkels in Haaksbergen. De Historische Kring organiseerde een winkeletalagetentoonstelling. In de etalages waren foto’s van vroeger te zien. Daarmee kwam de geschiedenis van Haaksbergen tot leven. Weekblad Rond Haaksbergen besteedde er in meerdere afleveringen aandacht aan. In deze laatste aflevering is de Spoorstraat aan de beurt. Daarbij gaat het om de bebouwing op het perceel dat nu de Spoorstraat 38 is.

Toen eind negentiende eeuw de spoorbaan van Winterswijk naar Hengelo en Enschede werd gerealiseerd, is de naam van deze straat Spoorstraat gaan heten. Het was destijds de straat van de Markt naar de spoorwegovergang. Spoorstraat is nog steeds de naam van deze straat in het centrum van Haaksbergen. In mei 1908 opende Hendrik Eijsink een nieuw hotel op een deel van de grond aan de Spoorstraat. De grond was aangekocht van de familie Ten Voorde. Eijsink realiseerde er later ook een terras. Er was in die periode meer grondverkoop. De firma Ten Hoopen en Zoon verwierf er ook grond.

In 1949 nam zoon Jan het hotel van zijn vader Hendrik over. Jan bleek een uitstekend gastheer. Zijn vrouw Riek ten Broeke werd hoofd van de keuken. Het echtpaar bleef echter kinderloos. Jan Eijsink en Riek ten Broeke hebben geprobeerd een koper te vinden voor het hotel. Maar die werd niet gevonden.

Er was geen opvolger voor hotel Eijsink. Het gebouw werd eind 1978 verkocht aan Annelies en Tonny te Lintelo. Zij waren op dat moment al eigenaar van Te Lintelo Wonen, een ander winkelpand verderop aan de Spoorstraat.

In 1980 begonnen de grondwerkzaamheden. In de volksmond sprak men van het gat van de Spoorstraat. De nieuwbouw van de winkel was in het najaar van 1981 klaar. Het was destijds de grootste winkel van Haaksbergen. De grote showroom was verdeeld over vier etages. Te Lintelo Wonen bestaat inmiddels ook niet meer.

Eind 2018 kocht Eric ten Brinke het pand. Na een ingrijpende verbouwing werd er een Hema gerealiseerd. De Hema verhuisde toen van de Markt naar de Spoorstraat. Op de twee bovenste verdiepingen kwamen elf appartementen. Deels voor verhuur en deels voor verkoop.

Nog een paar foto’s “vroeger & nu” van de Spoorstraat, Hotel Kamp, nu het pand waar Euverman & Nuyts is gevestigd en iets verder in de Spoorstraat Smederij Wildenborg op nummer 53. Dit pand is meermaals verbouwd en velen zullen het nog herinneren als warenhuis Wildenborg, nu zitten er meerdere winkels/bedrijven in en heeft o.a. Weekblad Rond Haaksbergen haar kantoor op de eerste etage.

Een kleine bijzonderheid, de twee ronde ramen uit de woning van smid Wildenborg zitten nog steeds op bijna dezelfde plek in het pand verwerkt alleen niet zichtbaar van buitenaf. Beelden van prachtige oude panden uit vervlogen tijden.

Foto’s: Henk Krooshof