17 jul - 12:00 Haaksbergen - aangepast om 09:16

‘Mooiste baan die er is’

HAAKSBERGEN – Bas Wamelink (30) werkt bij FC Twente en is mede verantwoordelijke voor de grasmat van de Enschedese promovendus. Tijdens de opendag kregen onze plaatsgenoot en zijn collega’s Paul Weber en groundsman Henry de Weert de ‘kampioenschaal’ uitgereikt voor de ‘Beste grasmat van de Keukenkampioen Divisie’.

Daarmee hebben ze bij FC Twente alvast een mooie prijs in de wacht gesleept, terwijl het seizoen nog moet beginnen. Bas Wamelink is er als een echte graskenner blij mee. ,,Die is alvast binnen”, grapt de Haaksbergenaar, die sinds twee jaar in vaste dienst is bij Twente. Voor een topgrasmatje in een voetbalstadion, haal je immers de beste mensen in huis en daar is Wamelink er één van. Er komt nogal wat kijken bij een voetbalveld van een betaalde voetbalclub dat aan hoge kwaliteitseisen moet voldoen: belichting, bemesten, maaien en veel herstelwerkzaamheden van de grasmat na meerdere wedstrijden kort achter elkaar. ,,Daarbij ben je ook nog eens afhankelijk van het weer. Een voetbalveld staat aan van alles bloot en de grasmat in het stadion heeft veel te lijden onder een wedstrijd. Het is iedere keer weer een uitdaging om de mat tiptop in orde te krijgen voor de volgende wedstrijd van het eerste elftal.”

Wamelink komt uit de hovenierssector en de boomverzorging. Gras heeft zijn warme belangstelling. Bij FC Twente kan hij zich helemaal uitleven. Het is wel aanpoten. Want niet alleen het veld in de Grolsch Veste wordt door dit team van drie man verzorgd, ook het trainingscomplex in Hengelo wordt door De Weert, Weber en Wamelink onderhouden. ,,Dat zijn in totaal vijf velden en die moeten er iedere dag mooi bijliggen. Maar ik doe dit werk met veel plezier. Twee jaar geleden ben ik bij FC Twente begonnen en het is de mooiste baan die ik me kan bedenken. Ik zou niet anders meer willen.” En het is natuurlijk  vragen naar de bekende weg wat zijn favoriete club is. ,,Drie keer raden.”