12:00 Haaksbergen - aangepast om 10:28

Na 27 jaar geeft André Scheffers de pen door

HAAKSBERGEN – Vanaf de allereerste uitgave was André Scheffers vaste redacteur van Weekblad Rond Haaksbergen. Collega Stefan Wegdam nam het twee weken geleden van hem over. ,,Soms moet je keuzes maken om alles nog te kunnen behappen.”

Het lijkt een wat abrupt afscheid na zoveel jaar.

,,Dat lijkt niet alleen zo. Dat is het ook. Ik liep er al wel een tijdje mee rond, omdat de druk voor in de week te groot werd na vaak ook in het weekend voor de Tubantia op pad te zijn. Het werd net een circusact ballen hooghouden en dan moet je je achter de oren krabben. Wij freelancers stoten niet graag iets af. Het is je werk, je boterham en daar komt ook nog bij dat ik na al die jaren een beetje Rond Haaksbergen ben geworden. Stefan kon Rond Haaksbergen per direct in zijn pakket opnemen. Bij hem is de redactie in goede handen en waarom zou je dan geen spijkers met koppen slaan?”

Keek uitgever René Bult niet verbaasd op?

,,Ja natuurlijk. Nou bezit René wel de gave om geen spier te vertrekken als hij dat niet wil. Maar hij leek toch even te moeten slikken. Het was wel meteen een geruststelling dat de opvolger al klaar stond als ze hem zouden vragen. En het was goed uit te leggen. De samenwerking is altijd meer dan prettig geweest, ook met Martine, Anita en Janny. Die mensen vergeet je nooit meer. Maar het moment dat je niet kunt leveren waarvoor ze je betalen, moet je voorblijven. Voor mij was Rond Haaksbergen niet langer meer te combineren met mijn werk voor de Tubantia.”

Hoe ben je eigenlijk bij oprichter Jan ten Asbroek terecht gekomen?

,,Toeval bestaat! Als beginnend verslaggever bij Tubantia moest voor ‘De plek van’ een stukje met creatieve geest Jan ten Asbroek worden gemaakt, eigenaar van een ontwerpstudio aan de Enschedesestraat. Dat was in 1995. Het interview vond boven op een kamertje plaats dat als bibliotheek was ingericht. Het moet de kleinste bieb van het westelijk halfrond zijn geweest. Na het interview vroeg Jan of ik nog even had. Hij stond op, knielde voor een grote boekenkast, trok daar een immense zwartwit schets van Weekblad Rond Haaksbergen onder vandaan met de legendarische woorden: ‘Dit ga ik doen. Zoek alleen nog iemand die de stukjes schrijft…’ Twee maanden later bracht ik de eerste floppy disc met uitdraaitjes langs.”

Komt er nog een boek over de belevenissen met Rond Haaksbergen?

,,Haha! Dat moet dan samen met Stefan worden geschreven. Hadden we het deze week nog over. Hij was destijds collega-redacteur bij de Haaksberger Koerier en die kreeg er ineens een concurrent bij. De uitgevers stonden elkaar soms naar het leven. We kregen het allemaal mee, maar het heeft nooit een wig tussen ons gedreven. Wat die concurrentiestrijd betreft zijn de tijden wel veranderd. Weekbladenuitgevers werken tegenwoordig samen om elkaar te versterken. Dat is een mooie ontwikkeling. Bovendien houd je lastige wildplassers buiten de deur waar de lezer en adverteerder helemaal niets aan hebben. Wens de makers van Rond Haaksbergen dan ook nog vele mooie jaren, bedank ze allemaal voor de leuke tijd en geef de pen met een goed gevoel door.”