11:32 Haaksbergen - aangepast om 11:33

Nationale stoomtreindag – vervoer van vroeger 

Museum buurtspoorweg – evenement 9 & 10 mei

HAAKSBERGEN – Hemelvaartsdag staat landelijk al jaren bekend als ‘Nationale Stoomtreindag’. Ook bij Museum Buurtspoorweg vieren we deze dag én zetten we verschillende rijvaardige stoomlocomotieven onder stoom. Donderdag 9 én vrijdag 10 mei rijden onze stoomtreinen volgens een extra uitgebreide dienstregeling. Dat is nog niet alles, want ook dit jaar is het thema ‘Vervoer van Vroeger’. Zo kun je naast een nostalgische stoomtreinrit ook een rit maken in een historische bus en een ouderwetse paardentram. Al deze vormen van vervoer van vroeger zijn samengebracht in een uitgebreide dienstregeling. Kom ook een reis terug in de tijd maken! 

Extra veel nostalgische ritten, voertuigen en gasten uit het verleden
Elk uur een stoomtreinrit, bijzondere bustochten en maar liefst 10 ritten per dag met de paardentram, dit alles door het prachtige buitengebied tussen Haaksbergen en Boekelo. Het staat allemaal op het programma op donderdag 9 en vrijdag 10 mei. Daarnaast zijn op beide stations verschillende historische vervoersmiddelen te bewonderen. Bijzondere vrachtwagens, nostalgische trekkers, authentieke (stads)bussen en natuurlijk onze eigen unieke collectie historisch spoorwegmaterieel. Daarnaast zal Transit Oost vertegenwoordigd zijn, zij nemen hun bijzondere T-Ford bus, Krupp bus én Bedford vrachtwagen mee. Om het plaatje compleet te maken krijgen we beide dagen bezoek van reizigers uit het verleden. De Tijdreizigers zijn te gast en maken graag een praatje met onze gasten

Voor jong en oud
Een bezoek aan Museum Buurtspoorweg is een feest voor jong én oud. Kinderen leren spelenderwijs alles over stoomtreinen tijdens een speurtocht met Jack de Kat, waarbij ze onderweg leuke spellen en opdrachten tegenkomen. Tijdens de speurtocht komen ze overal in het museum. In de locomotievenloods, in de werkplaats én in de ploegkeet. Zo ontdekken ze alles over de boeiende geschiedenis van Museum Buurtspoorweg én ervaren ze wat het is om een echte machinist of conducteur te zijn. In de museumloods op station Boekelo maak je kennis met de miniatuur wereld van Enschede Zuiderspoor en zie je in de filmwagen prachtige oude, trein gerelateerde beelden uit de regio. Op station Haaksbergen kun je in stationsrestauratie De Goederenloods terecht voor een verse kop koffie of fris met wat lekkers, terwijl kinderen zich vermaken aan de speeltafel, met een kleurplaat of een selfie maken, verkleed als conducteur of machinist.

Bijzondere restauratieprojecten
Beide dagen is de treinenwerkplaats op station Haaksbergen geopend. Hier maak je kennis met een aantal bijzondere restauratieprojecten, zoals de TET1, de allereerste tram die in Enschede reed omstreeks 1908. Ook lokaalspoorrijtuig NS C1820 is te bewonderen. Een aantal enthousiaste vrijwilligers zijn hierbij aanwezig om tekst en uitleg te geven over het restauratietraject. Neem een kijkje achter de schermen en ontdek wat er allemaal komt kijken bij het behoud en onderhoud van unieke materieel.

Openingstijden en tickets
Station Haaksbergen is geopend vanaf 09:00 uur, station Boekelo opent haar deuren vanaf 10:00. Treintickets zijn online verkrijgbaar via www.museumbuurtspoorweg.nl/rijdagen of op de dag van het bezoek aan ons loket. Alle informatie en de dienstregelingen voor beide dagen  zijn te vinden op museumbuurtspoorweg.nl. Kom ook bewonderen én beleven! Welkom bij Museum Buurtspoorweg.