12:00 Haaksbergen - aangepast om 10:15

Nieuw: tijdelijke grafmarkering op Waarveld

Sinds begin dit jaar worden nieuwe graven op begraafplaats Waarveld voorzien van een tijdelijk grafteken in de vorm van een houten schijf. Daarop staan de naam en levensdata van de overledene. Het graf wordt hiermee herkenbaar voor nabestaanden en andere betrokkenen. De houten graftekens worden vrijwel direct na de begrafenis geplaatst.

Het duurt meestal lang voordat een graf een definitief grafmonument heeft. Enkele weken na een begrafenis worden bloemstukken verwijderd, waardoor dan meestal niet meer zichtbaar is wie er in een graf rust. Voor nabestaanden is het vaak een grote steun als een graf voorzien is van een naam. Met een tijdelijke grafmarkering kunnen nabestaanden rustig de tijd nemen om een definitieve gedenksteen te kiezen. De gemeente hoopt dat een herkenbare en netjes verzorgde begraafplaats helpt bij de rouwverwerking van achterblijvers. De nieuwe houten schijf wordt door een Haaksbergs bedrijf gemaakt en aangeboden door de gemeente, die eigenaar van de begraafplaats is.

Verbeteringen
Het tijdelijke grafteken is één van de maatregelen om begraafplaats Waarveld te verbeteren. Recent is er ook een nieuw urnenveld aangelegd. De aanleg van een natuurbegraafplaats staat op de planning voor volgend jaar.  Op de oude gemeentelijke begraafplaats aan de Enschedesestraat wordt in de tweede helft van dit jaar een urnenveld in gebruik genomen.

Oude kerststukken en grafkransen
Op een aantal graven op begraafplaats Waarveld en de begraafplaats aan de Enschedesestraat liggen kerststukken en grafkransen die hun beste tijd gehad hebben. De eigenaren van de stukken hebben de mogelijkheid om ze zelf te verwijderen. Op maandag 11 april worden verlepte bloemstukken die nog niet weg zijn opgeruimd door Twente Milieu, zodat de begraafplaats er daarna weer op zijn ‘paasbest’ uitziet.