14 mei - 09:45 Haaksbergen - aangepast om 21:46

Nieuwbouw InstalCenter Rouwenhorst symboliseert vooruitgang 

HAAKSBERGEN – De nieuwbouw van InstalCenter en  Rouwenhorst Installatietechniek op De Greune staat symbool voor de ambities van het 85-jarige familiebedrijf. Een experience-center roept bij binnenkomst het look&feel gevoel op, er wordt geïnvesteerd in duurzame innovaties en Rouwenhorst participeert in toekomstbepalende energieprojecten. Eind deze maand is de verhuizing.

De broers Frank en Jorg Rouwenhorst volgden hun ouders Johan en Renie op en zetten met een moderne nieuwbouw op De Greune wederom een belangrijke stap in de geschiedenis van het familiebedrijf. Ze gaan een eigen in Italië geproduceerde Sanitair lijn voeren en de klant kan straks weer dagelijks van 10 tot 17 uur aan de balie terecht. En die ziet bij binnenkomst bijna in één oogopslag wat hier gebeurt. ,,Aan de Blankenburgerstraat hadden we daar geen ruimte meer voor”, vertelt Frank Rouwenhorst. In alles waren we daar uit onze jas gegroeid. Parkeren is hier een zegen.”

Het woonhuis van Frank op deze plek is bij het bedrijfspand aangetrokken en omgetoverd tot een modern kantoor. ,,Privé ben ik verhuisd, maar het voelt nog steeds een beetje als thuiskomen wanneer ik hier ’s morgens het pand binnen wandel.” De broers hebben een bedrijfspand gecreëerd waarin ze hun ambities voor de  toekomst gestalte kunnen geven. ,,We kunnen hier alles laten zien op het gebied van duurzaamheid, verwarmen, binnenklimaat, ventilatie en sanitair. En het nu zelfs mogelijk is meerdere werkende warmtepompen te horen. We vinden dat belangrijk omdat er misverstanden over het geluidsniveau van zo’n installatie bestaan.”

In een enorm magazijn is alles overzichtelijk voorradig, tot aan een opvallende leidingenwand toe. ,,De medewerkers hebben alles voor het grijpen. Dat werkt voor iedereen prettig, Niemand hoeft te zoeken en het wordt tijdig aangeven als een artikel moet worden aangevuld”, leggen de broers uit. ,,We zaten aan de Blankenburgerstraat al vol ideeën en deels hebben we die ook wel kunnen verwezenlijken. We zien die periode als een gedegen voorbereiding op de echte grote stap richting de toekomst. Daar zijn we volop mee bezig, ook op het niveau van grote installaties.”

Systeem in schoorsteen

Zo is Rouwenhorst als ontwikkelaar betrokken bij een nieuwe methode om een combinatie van duurzame warmte-installaties in schoorstenen te verwerken om binnenshuis ruimte en eventueel geluid te besparen. ,,De eerste proefmodellen zijn al op daken geplaatst. Je denkt dat je een schoorsteen ziet, maar je kijkt naar de installatie die het klimaat binnenshuis beheerst en ook nog eens op een uiterst duurzame wijze. En zo zijn we bij meer innovatieve projecten betrokken die we op locatie uitwerken. Er zijn nog tal van slagen te maken en we zien het als een uitdaging om daar met onze mensen en de kennis die we daarvoor in huis hebben een bijdrage aan te leveren.”

Ze zijn trots op het bedrijf, bestaan 85 jaar en de verhuizing binnenkort is weer een mooie mijlpaal. Als het aan Frank en Jorg Rouwenhorst ligt, zullen er op de plek van de winkel aan de Blankenburgerstraat appartementen worden gerealiseerd. ,,Daar willen we iets moois van maken. De plannen liggen er. We gaan eerst de nieuwbouw afronden en verhuizen en dan pakken we dat plan op.”