22 mei - 12:00 Haaksbergen - aangepast om 15:35

Nieuwe Buurtbus Buurse- Haaksbergen

HAAKSBERGEN / BUURSE – De stichting Buurtbus Buurse Haaksbergen heeft een nieuwe bus in gebruik genomen: met   verlaagde vloer en rolstoelgeschikt, uitgerust met moderne communicatieapparatuur en pinautomaat. ,,Vanaf nu kan alleen met pin worden betaald”, laat voorzitter Ton Wolf weten. Afgelopen nam hij de sleutels in ontvangst.

Aangezien de Provincie Overijssel verantwoordelijk voor is voor het openbaar vervoer in de regio schrijft zij voor aan welke eisen busmaatschappijen moeten voldoen. ,,Dit betreft ook de toegankelijkheid van buurtbussen”, legt Ton Wolf uit. ,,De afgelopen twee jaar zijn buurtbussen in Twente bij een bepaald aantal kilometers vervangen door zogenaamde lage vloer bussen, die rolstoel toegankelijk zijn en instappen voor minder mobiele mensen gemakkelijker maakt. Afgelopen week hebben op lijn 595 van Buurse naar Haaksbergen zo’n  nieuw model Buurtbus ingezet.” De busdienst tussen Buurse en Haaksbergen biedt naast woonwerk vervoer ook leuke arrangementen  (grensoverschrijdende) uitjes.

De vrijwillige chauffeurs rijden daardoor nu ook in een met moderne apparatuur uitgeruste buurtbus. ,,Via een computerscherm wordt de chauffeur ondersteund in een juiste uitvoering van de dienstregeling en kan hij of zij rechtstreeks communiceren met de Centrale van Keolis/ Syntus in Doetinchem, waaronder de buurtbus draait. Voor de passagiers is zichtbaar welke haltes worden aangedaan, of de bus op tijd rijdt, terwijl aansluitingen en haltes ook verbaal worden aangekondigd.”

De bus is voor veiligheid van chauffeurs en passagiers tevens uitgerust met camera’s, die ingeval van calamiteiten vertrouwelijk kunnen worden uitgelezen. Bewezen is dat dit een preventieve werking heeft en ondersteunend is in onderzoekszaken. Wolf: ,,Met het oog op veiligheid is er verder voor gekozen dat er niet meer met contant geld in de bus kan worden betaald. Passagiers kunnen in- en uitchecken met de diverse OV-kaarten en kunnen daarnaast  desgewenst een kaartje kopen in de bus dat met de pinautomaat wordt afgerekend.” De prijs van het buskaartje voor de Buurtbussen in Twente is per 1 januari overigens vastgesteld op 2,– euro. Dat tarief geldt ook voor de Buurtbus Buurse Haaksbergen.   

De busdienst tussen Buurse en Haaksbergen biedt naast de vervoersmogelijkheid van woonwerk verkeer leuke arrangementen voor al dan niet grensoverschrijdende uitjes in combinatie met kortingen op vertoon van het kaartje bij gelegenheden langs de route. ,,Verder wijzen we graag op de mogelijkheid om 5 maal per dag aan de grens over te stappen op de  Bürgerbus  Ahaus – Haaksbergen en zo door te reizen op de Duitse buslijn van RVM/B12 via Alstätte, Ottenstein en Wüllen naar Ahaus. Eindpunt is het bekende Aquahaus zwembad.”

Meer op www.buurtbus-buursehaaksbergen.nl.