12:00 Haaksbergen - aangepast om 17:25

Nieuwe textielcontainers nemen Haaksbergenaren mee in regionaal proces textiel

HAAKSBERGEN – Sinds twee weken kunnen inwoners van Haaksbergen terecht bij de zes nieuwe textielcontainers in Haaksbergen. De nieuwe containers zijn niet alleen nuttig als plek om het oude textiel naartoe te brengen, maar ook nog eens leuk en leerzaam! Ze nemen de inwoner namelijk mee in het regionale proces van textielverwerking.

De container nodigt inwoners uit de circulaire route van textiel te lopen: het textiel wordt voortaan ingezameld door Twente Milieu en gesorteerd in Tubbergen bij het Regionaal Textielsorteercentrum Twente. Het wordt daar gesorteerd in herdraagbaar textiel (geschikt voor tweedehands verkoop), recyclebaar textiel (geschikt voor recycling) en afval (ongeschikt voor tweedehands verkoop en recycling). Dit gebeurt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, waarmee een bijdrage geleverd wordt aan de werkgelegenheid in Twente. Vervolgens wordt het verkocht in kringloopwinkels, mechanisch (bij Frankenhuis in Haaksbergen) of chemisch gerecycled en wordt er weer nieuw textiel van gemaakt. Over al deze stappen – die allen in de regio plaatsvinden – lezen inwoners meer op de container. Wie er daarna nog meer over wil weten kan de QR-code scannen om online naar de plekken met meer informatie te gaan.

Van afval naar

nieuwe trui of jeans

In Twente bestaat een deel van het restafval nog uit textiel en dat is erg zonde! Want van oud textiel kan weer nieuw textiel gemaakt worden! In de textielcontainer mag niet alleen kleding, maar ook ander textiel. Denk aan gordijnen, handdoeken, schoenen, ondergoed en beddengoed. Het maakt niet uit of het versleten is of nog door een ander gebruikt kan worden. Het wordt na inzameling gesorteerd in het Regionaal Textielsorteercentrum in Tubbergen. De enige voorwaarden zijn dat het schoon en droog moet zijn. Kijk voor een uitgebreide lijst van wat er in de textielcontainer mag op www.twentemilieu.nl/textiel.

Zes nieuwe locaties

Sinds deze week kunnen inwoners terecht op zes nieuwe locaties om hun textiel naartoe te brengen:

•Beckummerweg, parkeerplaats kerkzijde

•Evertsenstraat, in de buurt van Smallsteps kinderopvang

•Lijsterstraat, in de buurt van basisschool Bonifatius

•Bouwmeester, tegenover Gezondheidscentrum

•Marijkestraat, in de buurt van basisschool Op den Akker

•De Noor, op parkeerplaats sporthal De Trefhoek

De containers op de milieupleinen (die vaak in de buurt van een supermarkt staan) worden weggehaald. Voortaan kan textiel naar de zes eerdergenoemde locaties gebracht worden.