12:00 Haaksbergen - aangepast om 14:47

Open monumentendagen 2020 Haaksbergen gaan niet door

HAAKSBERGEN – Vanwege de ‘corona maatregelen’ zullen de Open Monumenten Klassendag op vrijdag 11 september 2020 en de Open Monumentendag op zaterdag 12 september 2020 helaas geen doorgang kunnen vinden.

Hoewel de restricties op evenementen vooralsnog gelden tot 1 september is het onwaarschijnlijk dat er vanaf 1 september drukke georganiseerde evenementen kunnen worden georganiseerd met de omvang van onze Open Monumenten Klassendag voor de scholieren en de Open Monumentendag voor het brede publiek.

Met betrekking tot de Open Monumenten Klassendag komen tamelijk grote groepen leerlingen bijeen die doorgaans in relatief kleine ruimtes worden ontvangen. Dat leidt tot teveel mensen dicht op elkaar. Het is ongewenst dat de begeleiders, meestal personen op leeftijd, met veel jongeren tegelijk in kleine ruimtes bij elkaar zijn.

De Open Monumentendag trekt de laatste jaren de belangstelling van honderden deelnemers

en is niet op een verantwoorde wijze in goede banen te leiden binnen de context waarin we deze dag sinds jaar en dag organiseren, te weten in de vorm van een georganiseerde fietstocht.

De beperkte ruimtes bij start en aankomst, alsmede binnen de te bezoeken monumenten maakt een verantwoorde logistiek binnen “een samenleving op anderhalve meter” praktisch onmogelijk. We zouden veel energie moeten besteden aan het handhaven van de regels en die capaciteit kunnen we simpelweg niet opbrengen, nog afgezien van de gezondheidsrisico’s.

Hoewel de landelijke organisatie de Open Monumentendagen nog niet heeft afgeblazen is dat voor ons niet relevant. Landelijk wordt met name bij de Open Monumentendag namelijk vooral gewerkt met “losse” en vrijblijvende bezoeken aan opengestelde monumenten en niet met een georganiseerd totaalprogramma zoals wij dat kennen. Daarom hebben wij te maken met duidelijk andere noodzakelijke afwegingen.

Wij hopen graag en gaan ervan uit dat we in 2021 met hernieuwde energie weer aan de slag kunnen voor het organiseren van twee succesvolle Open Monumentendagen. Dan hopen wij u weer met open armen te kunnen ontvangen.