Breaking news
12:38 Haaksbergen - aangepast om 15:25

Oproep burgemeester Welten “Laten we vooral ons gezonde verstand gebruiken!”

Het was uiteraard een kwestie van tijd, maar vorige week werd bekend dat het eerste officieel vastgestelde geval van coronabesmetting in Haaksbergen een feit was. Daar zullen de komende tijd ongetwijfeld nog meer gevallen bij komen en vanuit de rijksoverheid komen er geheid nog meer maatregelen. Burgemeester Rob Welten roept inwoners op vooral hun gezonde verstand te gebruiken.

“Het is mooi om te zien dat veel inwoners hun eigen verantwoordelijkheid nemen”, vertelt Rob Welten. “Laten we vooral ons gezonde verstand gebruiken. Dat is ook het advies dat ik wil meegeven. Hou je aan de landelijke richtlijnen en neem de hygiënetips en -adviezen serieus. Alleen door samen die richtlijnen op te volgen kunnen we de gevolgen zoveel mogelijk beperken. Het is ook prachtig om te zien dat inwoners zich om anderen bekommeren. Zich aanbieden om boodschappen te doen, op te passen of honden uit te laten. Dat is noaberschap in optima forma.”

Even praktisch
Alle coronahectiek ten spijt, de gemeente Haaksbergen probeert de dienstverlening aan inwoners, ondernemers en organisaties zoveel mogelijk doorgang te laten vinden. Maar dat gebeurt wel in aangepaste vorm. Hieronder een overzicht.

Balies publieksplein, alleen op afspraak!
De balies van de gemeente blijven vooralsnog open. Let op: langskomen is alleen mogelijk op afspraak. Veel zaken kunnen overigens via www.haaksbergen.nl afgehandeld worden. Is het niet noodzakelijk om langs te komen? Probeer dan zoveel mogelijk digitaal. Kan dat niet of is een bezoek echt nodig? Maak dan altijd eerst een afspraak. Op die manier kunnen wij het bezoek beter spreiden en zit de ontvangsthal van het gemeentehuis niet nodeloos vol met wachtende mensen.

Noaberpoort
De medewerkers van de Noaberpoort leggen tot maandag 6 april geen huisbezoeken af. Met inwoners waarbij een huisbezoek staat ingepland nemen zij telefonisch contact op. De klantmanagers van de uitvoeringsorganisatie hebben de komende periode alléén nog telefonisch contact. Er vinden geen gesprekken plaats in de Noaberpoort of bij de uitvoeringsorganisatie in Hengelo. De Noaberpoort is van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur alleen nog telefonisch bereikbaar. U kunt niet meer zonder afspraak naar binnen lopen.

Tot 6 april niet meer
De volgende diensten worden tot in ieder geval tot 6 april niet meer aangeboden:
⦁ Automaatje: wat betreft de ritten die nog gepland stonden, neemt de vrijwilliger zelf contact op met de gebruiker. Er worden voorlopig geen nieuwe ritten ingepland. Toch vervoer nodig? Vraag familie, buren of een taxivervoersbedrijf.
⦁ Formulierenbrigade
⦁ Spreekuur inburgering
⦁ Seniorenontmoetingsgroepen
⦁ Alzheimer Café Haaksbergen
⦁ Buurtsportcoach wandelingen en fietsactiviteiten
⦁ Ziens, Skillz en ’t Gilde zijn gesloten tot maandag 6 april
⦁ Er is geen fietsenveiling op zaterdag 28 maart

Meer informatie
Wilt u meer weten? Lees de laatste informatie op de website van het RIVM of de GGD. Heeft u daarna toch vragen? Bel dan het landelijke informatienummer 0800-1351 of neem contact op met het team Infectieziekten GGD Twente. Via www.haaksbergen.nl wordt u op de hoogte gehouden van het laatste plaatselijke nieuws.

Noodverordening in heel Twente
Het kabinet heeft allerlei maatregelen afgekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Om ervoor te zorgen dat iedereen die maatregelen zoveel mogelijk in acht neemt, is er nu een nieuwe noodverordening, die geldt voor álle Twentse gemeenten. Dankzij de verordening kunnen politie en gemeentelijke handhavers in heel Twente op dezelfde wijze hun werk doen. Wie zich niet aan de gestelde maatregelen houdt is strafbaar.

Een van de meest in het oog springende maatregelen is dat alle scholen en kinderdagverblijven gesloten zijn tot en met 6 april. Voor kinderen van ouders met cruciale beroepen, zoals bij de brandweer en de politie, is er wel opvang in school. Een lijst van cruciale beroepen vindt u op www.rijksoverheid.nl
Ook de eet- en drinkgelegenheden zijn dicht vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld sport- en fitnessclubs. Zwembad De Wilder is voorlopig helemaal gesloten. Lees de mededeling op www.optisport.nl/locatie/wilder.