24 apr - 10:10 Haaksbergen - aangepast om 10:10

Overgang naar wisselvalliger weer

Korte terugblik afgelopen week,

Afgelopen week kregen wij te maken met een buitengewoon warme en droge periode. Al die tijd bleef de druk hoog boven noord Europa en laag boven zuidwesten Europa. Deze situatie gaf veel regen boven Spanje en super droogte bij ons met strak blauwe luchten. Door de aanhoudende droogte vanaf midden maart is het neerslagoverschot vanaf 1 januari gedaald tot 100mm. Vanaf 1 april, het groeiseizoen, hebben wij alleen maar neerslagtekort gekend. Deze is nu opgelopen tot een tekort van 49mm.

Afgelopen donderdag een prachtige warme lentedag met veel zon maar door de matige oosten wind en een gemiddelde luchtvochtigheid van 50% een sterk drogende dag. Deze dag kwam de luchtvochtigheid niet boven de 64% en dat is wel heel bijzonder. Goede vrijdag de aftrap naar een reeks prachtige terras- cq. korte rokjesdagen. De dag begon zonnig met een luchtvochtigheid van 65% en het werd ’s nachts niet kouder dan 9.7graden, geen dagrecord. In de fruitbomen de eerste rupsen van de wintervlinder waargenomen nu maar hopen dat de mezen ze ook vinden. De zomerse temperatuur werd net niet gehaald maar wel een dag met maximaal aantal uren zon en een minimaal luchtvochtigheid van 26%. De hoge luchtdruk van 1029 hPa hield paaszaterdag aan en werd een kopie van de vrijdag, wat het weer betreft. Eerst Paasdag begon met 4.3graden een beetje fris maar wel zonnig en dat bleef het de gehele dag. Bij een zwakke wind uit oostelijke richting mochten de drie hoofdpaasvuren rond Haaksbergen, wegens de droogte minder hoog, toch nog aangestoken worden. In deze extreme droge april maand nog maar 2,6mm neerslag uit mijn regenmeter kunnen halen. Tijdens de bloei van onze fruitbomen kon ik de aantal hommels op 1 hand tellen. Vorig jaar nog honderden. Waar zijn ze gebleven?

Weersverwachting komende week

Door invloeden van een lagedrukgebied zijn wij donderdag overgegaan naar koeler en wisselvalliger weer met van tijd tot tijd buien. Deze neerslag kan de natuur goed gebruiken maar het blijft nog even afwachten of er voldoende valt en hoe Koningsdag verloopt. De wind komt de komende dagen uit de zuidwestelijke hoek met zaterdag en zondag maximumtemperaturen onder de 15graden met redelijk wat neerslag. Een stuk frisser dan wij gewend waren. Tot volgende week, Erwin.

De vrouwen en aprillen,  ze hebben beide hun grillen

Laot ’t weer wat ’t wil , maor trek gin bostrok uut véúr april