24 apr - 12:00 Haaksbergen - aangepast om 13:51

“Samen delen, daar doen we het voor!”

Buurtkast voorziet in een behoefte

HAAKSBERGEN – Sinds eind 2022 hangt er een buurtkast aan de zijgevel van Wiedenbroeksingel 5. ‘Zet erin wat je kunt missen, haal eruit wat je nodig hebt’, dat is het motto van initiatiefnemer en beheerder Azarja Fransen. Ze heeft er vooral plezier in, maar soms is ze een beetje teleurgesteld. 

De buurtkast voorziet duidelijk in een behoefte. Mooi, maar ook weer niet. Want dit toont aan dat het lang niet iedereen lukt de eindjes aan elkaar te knopen. En ja, ook in Haaksbergen. “Zo’n drie, vier keer per dag komen mensen iets halen”, vertelt Azarja Fransen. “Rijst, pasta, tomatenblokjes en blikgroenten worden vaak meegenomen. Houdbare melk, koek, koffiepads. Broodbeleg als hagelslag, jam en pindakaas. Courgette, paprika, mandarijn, appel en banaan”, somt ze op. “Maar ook schoonmaakmiddelen, shampoo, tandpasta en handzeeppompjes zijn gewild.” 

Voor de aanvoer zorgt ze zelf, met support van enkele buren en dorpsgenoten. Kerst- en boodschappenpakketten werden gedoneerd. Mensen maakten jam speciaal voor de buurtkast. “Hartverwarmend, hoor! Maar producten die ver over de vervaldatum zijn of aangebroken verpakkingen, dat is écht niet de bedoeling. Datzelfde geldt voor sigaretten, alcohol en non-food als (gebruikte) kammen, sieraden, zonnebrillen.”

En waar ze ook moeite mee heeft: een enkeling haalt soms in één keer de hele buurtkast leeg. “Ik vind het zó lastig om mensen daar op aan te spreken. Dit kun je niet maken, toch? Want hoe teleurstellend is het voor anderen die het óók hard nodig hebben om een lege buurtkast aan te treffen? Dus nu hangt er een briefje: ‘maximaal 4 producten meenemen’ ”, zegt ze. “Samen delen is het uitgangspunt. Dáár doen we het voor!”