10:39 Haaksbergen - aangepast om 10:40

Samen zwerfvuil opruimen met behulp van app

HAAKSBERGEN – Samen Nederland schoner maken: dat is het doel van de app ‘HelemaalGroen’ van Jaap de Boer uit Geesteren in de Achterhoek. Iedereen in Nederland kan meedoen om zwerfafval op te ruimen. Dat gebeurt ook in Haaksbergen. Zo heeft Cor Leferink de app gedownload. “Dit geeft voldoening en beweging. Het is tevens goed voor lichaam en geest”, aldus Leferink.

Hij weet dat meer plaatsgenoten gebruik maken van de app. Zijn advies luidt dan ook om de app ‘HelemaalGroen’ te downloaden. “Iedereen heeft een hekel aan zwerfvuil. In Haaksbergen zijn er al veel mensen die zwerfafval opruimen. Dat gebeurt in verenigingsverband en individueel. Ook wordt er af en toe een clean-up day georganiseerd”, weet Leferink. Maar het kan volgens hem geen kwaad daar meer structuur in te krijgen. “Dit om constant tot een goed resultaat te komen.” Met andere woorden: zwerfafval wordt regelmatig opgeruimd.

Cor Leferink is gemotiveerd om dat te doen. “Al jaren maken we regelmatig een wandeling in ons mooie buitengebied. Het eerste stuk moeten we langs een drukke provincieweg. Aanvankelijk lagen de bermen en sloten bezaaid met flesjes, blikjes, sigarettenverpakking en overige troep. Bij elke stap die we zetten, liepen we langs rommel. Regelmatig loop ik dit stuk nu met een zak en grijpertje. Sinds kort maak ik gebruik van deze app ‘HelemaalGroen.’ Een zwerfvuilwandeling geeft toch voldoening en beweging. Ik hoop dat veel meer mensen gebruik gaan maken van de app. Als je een rondje zwerfafval gaat lopen, start je de app en eindig je deze weer als je rondje erop zit. De app volgt je precies en kleurt de schoongemaakte route groen. Je ziet precies waar je geraapt hebt en kunt ook zien waar anderen dat hebben gedaan. Hoe groener de kaart, hoe schoner de buurt. Na verloop van tijd verkleurt de groene lijn weer naar bruin. Dan wordt het weer tijd daar nog eens te gaan rapen en de lijn weer groen te maken.”