06 mei - 09:55 Haaksbergen - aangepast om 09:56

Samengestelde gezinnen vergissen zich in begrip ‘gezin’

HAAKSBERGEN – Samengestelde gezinnen lopen vaak vast in de vanzelfsprekendheid dat ze vanuit twee gezinnen verder kunnen als één gezin. ,,Zo werkt het echt niet”, verzekert ervaringsdeskundige en professioneel coach ‘samengestelde gezinnen’ Saskia Wilens.

Gezinnen in deze situaties zullen de problematiek ongetwijfeld herkennen. Er bloeide iets moois tussen jou en je nieuwe partner. Je raakte verliefd. En dan is het moment daar dat je samen met beider kinderen onder één dak gaat wonen. ,,Maar niet als één gezin. Dat is een veelvoorkomende misvatting.”

De kinderen van je partner worden niet jouw kinderen en omgekeerd. Vermanend optreden ligt gevoelig en bovendien slokken kinderen en de dagelijkse beslommeringen alle aandacht en tijd op, legt de coach uit. ,,Het verliefde stel heeft daardoor nauwelijks nog tijd voor elkaar. Bovendien spelen onverwerkte emoties uit de vorige relatie nog een rol. Die periode is van de ene op de andere dag beëindigd. Dat is wat anders dan afgesloten.”

De hulp van Saskia Wilens biedt waardevolle handvatten om het begin van die nieuwe periode in het leven van twee mensen en hun kinderen in goede banen te leiden. Als het aan de begeleidingscoach ligt, pak je het probleem preventief aan. ,,Want het is best ingewikkeld. Vaak is het al fout gelopen als cliënten zich melden. Men heeft het onderwerp niet of nauwelijks besproken.”

Repareren lukt vaak wel, geeft Saskia aan, maar je kunt problemen beter voor zijn. ,,Het is voor het hele samengestelde gezin veel mooier, fijner en leuker dat iedereen de situatie begrijpt voor je met z’n allen onder één dak gaat wonen. Met professionele ondersteuning vind je daar een weg in en voorkom je teleurstellingen.” Voor een gratis sessie aanmelden via saskia@mijnnieuwegezin.nl. Zie ook de website www.mijnnieuwegezin.nl.