
Smakelijke én leerzame schooldag op Het Palet
HAAKSBERGEN – Op maandag 16 juni rook basisschool Het Palet niet alleen naar potloden en papier, maar vooral naar versgebakken brood. Naast de juffen en meesters waren er namelijk ook een bakker, boer, boerin en twee winkeleigenaren. De school stond volledig in het teken van gezonde, lokale én duurzame voeding.
Jasper en Marieke ten Berge van de nieuwe winkel Puur Brandstof, kwamen samen met hun leveranciers Martin Lammers, Gertjan Stokkers en Marije Elderink op Het Palet om workshops te geven over pure, lokale producten. Daarbij werd er volop geluisterd, geproefd én zelf gebakken.
Waar komt ons eten vandaan? Hoe wordt kaas eigenlijk gemaakt? Waarom zijn lokale en biologische producten zo belangrijk, niet alleen voor ons lichaam, maar ook voor bodem, plant, dier en milieu? Deze en vele andere vragen kwamen aan bod deze dag. De jongste leerlingen leerden van Marije Elderink hoe je kaas maakt. Met Martin Lammers bakten ze zelf een heerlijk broodje. Biologische boer Gertjan Stokkers vertelde over zijn bedrijf en liet kinderen kennismaken met (vergeten) groenten. En Jasper en Marieke gaven de oudste leerlingen een kijkje in hun winkel vol lokale en biologische producten. Daarbij vertelden ze waarom zij deze producten belangrijk vinden voor plant, dier, mens en milieu.
De school kon de workshops aanbieden, omdat ze de subsidie Jong Leren Eten hebben aangevraagd. Het doel van deze subsidie is om kinderen en jongeren in aanraking te laten komen met kennis en activiteiten over voedsel, zodat ze zelf gezonde en duurzame keuzes kunnen maken. De leerlingen luisterden met aandacht, stelden slimme vragen en deden enthousiast mee! Het was een leerzame dag vol plezier, verwondering en smaak. Leerlingen hebben ontdekt hoe belangrijk, lekker en voedzaam ‘pure’ voeding is; brandstof waar je lichaam blij van wordt.