12:38 Haaksbergen - aangepast om 21:40

Speciaal shirt voor een héél speciaal voetbalteam

De vijf plaatselijke voetbalclubs gaan sámen voor inclusiviteit

De Special Olympics Nationale Spelen 2022 vinden van 10-12 juni plaats in Twente. Het onderdeel voetbal speelt zich af in het Park Groot Scholtenhagen. Hiervoor hebben de vijf plaatselijke voetbalverenigingen – VV Haaksbergen, HSC’21, Bon Boys, Hoeve Vooruit en VV Buurse – hun krachten gebundeld. Sámen willen ze van dit sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking een succes maken. En tegelijkertijd uitstralen ‘wij gaan voor inclusiviteit!’. Om dit te onderstrepen is voor het G-team van VV Haaksbergen een speciaal tenue ontworpen. Burgemeester Rob Welten overhandigde de gloednieuwe shirts aan de vijf voorzitters. Deze gaven op hun beurt de shirts door aan de voetbalhelden van het G-team.

Park Groot Scholtenhagen is klaar voor een grandioos voetbalfeest. Veertig G-teams uit heel Nederland strijden 11 en 12 juni om een felbegeerde podiumplek. In een heel bijzonder shirt – vol symboliek – zal het G-team van VV Haaksbergen de eer van ons dorp verdedigen. De hoofdkleuren van de vijf plaatselijke clubs – groen en oranje – zijn erin verweven. Op de mouw prijken alle vijf logo’s en op de voorzijde de gemeente Haaksbergen. Een mooi symbool van de goede samenwerking tussen de clubs, zeker op het gebied van G-voetbal en sporten voor iedereen. Daarmee kun je als G-team voor de dag komen. “Ik ben onmeunig trots!”, sprak Rob Welten. “Trots dat wij als Haaksbergen het vertrouwen genieten om dit te kunnen waarmaken. Dat we de vereiste infrastructuur op orde hebben. En dat hier gedreven vrijwilligers klaar staan om dit bijzondere evenement te begeleiden. Zó mooi dat de vijf clubs dit samen oppakken!”

Goed gevoel
De plaatselijke voetbalverenigingen geven samen invulling aan dit niet-alledaagse voetbaltoernooi. VV Haaksbergen en HSC ’21, buren in het sportpark, voegen hun complexen samen tot één grote voetbalarena. Met materialen, hand- en spandiensten en véél vrijwilligers leveren VV Buurse, Bon Boys en Hoeve Vooruit een onmisbare bijdrage. “Dit kun je alleen organiseren als je het met z’n allen doet”, stelt Michel Wentink, voorzitter van HSC’21. Collega Jerri Kleine Wiecherink (VV Haaksbergen) is het daar helemaal mee eens. “Niet eerder werkten de clubs op deze manier samen. Het voelt gewoon goed. En je leert elkaar kennen, dat is ook waardevol.”

Kom ze aanmoedigen!
Per speellocatie werken twintig teams de voorrondes af. De afgelopen maanden zijn bergen werk verzet. “Het complete wedstrijdschema ligt klaar”, verzekert Peter Horn. De trainer van het G-team is samen met Michel Wentink dé kartrekker van het voetbaltoernooi. “Ook de vrijwilligers, dagelijks worden er zo’n 200 ingezet, staan paraat. Alleen het weer is een onzekere factor. En het publiek: geen idee hoeveel mensen hier op afkomen.” Met de G-voetballers zet Horn de laatste puntjes op de i. “Ze hebben er veel zin in, maar je merkt ook dat het spannend is voor ze. Het is supergaaf, maar je moet dit niet té groot maken, waken voor overprikkeling. De Special Olympics beschouwen we daarom als ieder ander toernooi. Sportief zijn, genieten, dat staat voorop.” Peter Horn ziet de Special Olympics niet als doel op zich. “Het is een middel, om aandacht te vragen voor inclusie. En voor het feit dat de vijf plaatselijke clubs zich samen committeren aan inclusiviteit. Laat dat onze stip op de horizon zijn.” Rob Welten roept zijn dorpsgenoten op om het tweede weekend van juni massaal naar het Scholtenhagen te komen om ‘hun’ G-team aan te moedigen. “Daarmee geef je ze wellicht het voordeel van een thuiswedstrijd.”